Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Фестивал Ђерам у Српцу окупио око 150 фолклораша

Фестивал Ђерам у Српцу окупио око 150 фолклораша

У организацији Српског културно-умјетничког друштва “Бели анђео“ из Српца синоћ је у порти Храма Васкрсења Господњег одржан фестивал фолклора “Ђерам – У сусрет србачком љету“.

Учешће на фестивалу су узели KУД “Жарковац“ из Жарковца, СKУД „Војвода Мандо“ из Равног Поља, KУД „Kрњин“ из Грабовице, KУД „Славко Мандић“ фолклорна секција Велико Блашко и СKУД „Бели анђео“ Србац.

Предсједница Белог анђела, Жељка Мрђа, рекла је да је ово била друга по реду љетна манифестација у организацији њиховог друштва, а ове године је одржана у оквиру манифестације “Ђерам”.

“Веома сам срећна и поносна, јер смо угостили око 150 фолклораша и надамо се сарадњи и са другим културно-умјетничким друштвима у оквиру међународног удружења “Чувари традиције – Ђерам” чији смо чланови”, рекла је Мрђа.

Она је додала да фолклораши из њиховог друштва 2. јула путују на “Ђерам” у Kузмин, 9. јула у Добој, 24. јула у Руму а 11. јула на Међународни фестивал фолклора у Сутоморе. Мрђа је позвала заинтересоване грађане разних старосних доби да им се придруже и постани чланови дјечијег или ветеранског састава.

Марија Kрунић, предсједница KУД “Жарковац” из Жарковца код Руме и предсједница Управног одбора “Ђерам” каже да су по први пут у Српцу и да су презадовољни дочеком и организацијом.

“Ђерам постоји 17 година и у почетку су то била друштва из Војводине, али се, због доброг гласа, манифестација проширила на српска друштва из Републике Српске, Србије и Хрватске, тако да данас бројимо око 40 друштава која активно раде и гостују по плану. Циљ манифестације је да се и мања друштва афирмишу и нађу мјесто на фестивалима, али и да се упознамо са разним дијеловима земаља из којих су фолклораши укључени. Данас нам је задовољство што смо имали прилику да дођемо у Србац и радујем се будућој сарадњи”, рекла је Kрунић.

На крају фестивала, захвалнице су уручене начелнику општине Млађану Драгосављевићу, представницима гостујућих друштава и спонзорима који подржавају рад Белог анђела.

Robo Gallery: You didn’t select any Robo Gallery item in editor. Please select one from the list or create new gallery