Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Каоцима промовисане поштанске марке “Kултурно насљеђе”

У Каоцима промовисане поштанске марке “Kултурно насљеђе”

На имању “Салаш попа Теше” у Kаоцима у суботу је промовисана поштанска марка “Kултурно насљеђе” са мотивима косидбе на Балкани и узгоја коња расе липицанац.

Организатор промоције је Јавно предузеће “Поште Српске”, у сарадњи са Удружењем узгајивача липицанаца Републике Српске, а домаћин је био члан Удружења Милан Петковић, на чијем ранчу је одржана промоција.

Петковић је истакао да је прије промоције одржана скупштина Удружења узгајивача липицанаца на којој су утврђени циљеви дјеловања овог удружења у наредном периоду.

“Данас смо договорили да удружење води матичне књиге за коње липицанере и оно што је посебно значајно јесте то да је узгој коња липицанера номинован за UNESCO листу нематеријалног културног добра и очекујемо да ће ове године бити уврштено на листу. Тим поводом је издата поштанска маркица, а Музеј Републике Српске је организовао посебну изложбу и побројао све коњичке клубове и узгајиваче липицанера на нашим просторима. Надам се да ће све ово подстаћи жељу и другим грађанима да почну да размишљају да се баве узгојем коња”, рекао је Петковић.

Он је додао да су мотиве са маркица – косидба и коњи липицанери традиција Републике Српске, чему свједочи и то да су јахање и кочије били неизоставни на свим догађaјима, нарочито косидбе су веома значајне, а посебно лијепа традиција је била такмичење косаца.

Дијана Грујић, руководилац службе за маркетинг Пошта Републике Српске, каже да је мотив који се налази на маркици још један од начина да широј околини представи дио традиције, оригиналност и препознатљивост.

“Поштанска марка је један од централних симбола саме Поште и са својим мотивима који обиљежавају традицију нашег народа кроз културне, спортске и друге мотиве промовише нашу традицију широм свијета и зато кажемо да су поштанске марке мали амбасадори нашег народа широм свијета. У оквиру ове поштанске марке издали смо два мотива. Један мотив је косидба на Балкани, а друга је узгој коња расе липицанац и тим поводом смо овдје”, рекла је Грујић.

Учешће на манифестацији “Липицанац у мом селу 2022” су узели гости из сусједних земаља који се баве узгојем коња липицанаца. Међу њима су били власници ергела из Липика и Ђакова из Хрватске, као и директор ергеле “Липица” из Словеније, као најстарије ергеле за узгој липицанера на овим просторима.

Манифестацији је присуствовао и Драган Kесић из Одјељења за сточарку производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

“Значај манифестације је велики у смислу промоције узгоја коња липицанаца на подручју Републике Српске и промоција поштанске маркице са одабраним мотивом на ту тему има значајан допринос. Организовање узгајивача липицанца у удружење представља један корак према европским и свјетским организацијама, што у великој мјери министарство подржава. Поред тога, министарство подржава коњарство у Српској путем подстицаја, а ту су и стручна и савјетодавна подршка”, рекао је Kесић.

Kлемент Турк, узгајивач липицанера у Словенији, каже да је узгајиваче у Републици Српској највише занимала размјена искустава.

“Радо сам дошао да са узгајивачима подијелим искуства и пружим подршку колико год је то могуће. Циљ нам је свима исти, а то је унапређење и проширење узгоја коња, а видим да овдје влада велико интересовање и сигуран сам да ће брзо у томе напредовати”, рекао је Турк.

Лука Митраковић, члан Kоњичког клуба “Неаполитано” Србац, каже да од укупног броја липицанера на подручју Републике Српске, 80 одсто на територији Градишке и Српца.

“На подручју наше општине имамо три коњичка клуба, а оно чиме можемо да се похвалимо јесте то да једини у БиХ имамо прву приватну ергелу липицанаца”, каже Митраковић.

Након састанка, услиједила је вожња кочијама до храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима, након чега је уприличен заједнички ручак.