Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

У организацији Удружења СУБНОР, a уз подршку Општине Србац, данас је у Српцу обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Обиљежавање je почело на Партизанском гробљу, гдjе су делегације Општинске управе, СУБНОР-а, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида и Младих социјалдемократа из Српца положиле цвијеће у знак помена на 56 погинулих бораца разних ратних јединица НОР-а који су страдали током рата на подручју наше општине и 27 погинулих бораца пољског батаљона.

Делегацију Општине Србац чинили су начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник Одjељења за општу управу Душко Митрић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоје Врсајковић.

Присутнима се обратио предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић. Он је говорио о настанку фашизма и нацизма који се претворио у најкрвавији рат свјетских размјера, захвативши 41 државу Европе и 20 држава Африке, Блиског и Далеког истока са око двије милијарде људи.

“Највише жртава у рату, који је трајао од 1939. до 1945. године, имао је тадашњи Совјетски Савез са 20 милиона људи, затим Пољска, Њемачка, Kина, Јапан, Југославија, Енглеска и друге. Рат је окончан 8. маја 1945. године Споразумом о безусловној капитулацији Њемачке, а 9. мај – први дан слободе, проглашен је као Дан побједе над фашизмом”, рекао је Давидовић.

Додао је да српски народ најбоље зна шта је рат, јер је у прошлом вијеку ратовао три пута.

Давидовић је подсјетио да је у Другом свјетском рату погинуло 468 бораца из Српца, страдало је 506 цивила, било је преко 300 рањених и 296 заробљеника. Он је позвао млађе генерације да наставе обиљежавање оваквих датума, како би се сјећања на страдале сачувала од заборава.

“Наше удружење има нејака плећа да сачува и одржава 25 споменика који су подигнути послије Другог свјетског рата, али нам охрабрење даје локална управа кроз буџетски грант, као и млади људи који присуствују оваквим скуповима и дају наду да споменици и они којима су подигнути неће отићи у заборав”, рекао је Давидовић.

Након Партизанског гробља, цвијеће је положено на централном спомен обиљежју и спомен бистама народних хероја из Другог свјетског рата – Данку Митрову, Здравку Челару и Сави Вујановићу Жући, које се налазе у парку Основне школе “Јован Јовановић Змај”.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish