Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан бораца Републике Српске

У Српцу обиљежен Дан бораца Републике Српске

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 218 година од Првог српског устанка, данас је обиљежен у Српцу.

У спомен-соби, у којој су на мермерним плочама уклесана имена и ликови 142 погинулих бораца, служен је парастос за страдале борце са подручја општине Србац, а цвијеће су положиле делегације Борачке организације Србац на челу са предсједником Гораном Плотаном, Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, затим Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Уједињеног равногорског покрета, Равногорског покрета отаџбине Српске и СУБНОР-а.

Након полагања цвијећа, парастос је служио свештеник Милан Kостић из Грачца, уз саслужење србачког свештеника Петка Вуковића и теолога Немање Протића из Београда.

“На данашњи дан, Светог Трифуна, данас се овдје дешава једна велика молитва за покој душа страдалих бораца. То су људи који су положили свој живот за нас. За њих је потребна молитва, а за нас сјећање на њих, које никад не смије да изблиједи, већ, напротив, да се увеличава и расте са сваким новим потомством. Ови људи су за ближњег свога дали животе, а то је највише што човјек може да учини”, рекао је свештеник Kостић и додао да пред њиховим именима треба да се стоји са великом чашћу и страхопоштовањем.

Присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављеви, који је честитао Дан бораца и истакао да ће Борачка организација и даље имати подршку Општине Србац.

“Жеља ми је да се овај дан, као и други значајни датуми из наше историје, редовно обиљежавају и користим прилику да захвалим свима онима који су дали допринос у стварању Републике Српске, а посебну захвалност дугујемо борцима који су дали своје животе за нашу отаџбину. Док год се будемо сјећали њих и будемо захвални свима који су стварали Републику Српску, бићемо свјесни колико нам значи наша Република. Општинска управа, уз подршку институција Републике Српске, настоји да систематски рјешава питања бораца и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, а тако ће бити и у наредном периоду”, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације Србац, Горан Плотан, честитао је Дан бораца Републике Српске свим борцима који су учествовали у њеном стварању и истакао да мора бити приоритет брига о борцима и борачким категоријама. Он је републичким властима упутио апел за подршку у очувању БОРС-а као кључне организације за борачке категорије.

“Борачка организација, уз Општину Србац као сигурног партнера, путем Фонда солидарности и на разне друге начине покушава да помогне борцима и њиховим породицама. Апелујем још једном на републичке власти да са БОРС-ом нађу квалитетно рјешење, јер се у задње вријеме појављују разне организације које покушавају да уруше БОРС. Ми морамо да радимо на томе да Борачка организација остане најјача и најбројнија организација која ради у интересу бораца и свих оних који су градили Републику Српску”, рекао је Плотан.

Kада су у питању планови за народни период, Плотан каже да је ускоро у плану одлазак у Ниш, гдје би требало да се побратиме Борачка организација Србац и Савез бораца Ниша, затим наставак активности Фонда солидарности, као и слање 10 бораца на бањску рехабилитацију.