Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске

У Српцу обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске

Полагањем цвијећа на гробна мјеста свих погинулих бораца Војске Републике Српске и служењем парастоса, данас је у спомен соби у Српцу обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске.

Обиљежавању овог значајног датума присуствовала је делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, представници Борачке организације општине Србац, команде Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске и Удружења СУБНОР.

Парастос је служио свештеник Александар Kустурић, након чега се обратио предсједник Борачке организације Србац, Горан Плотан, који је борцима упутио честитку и захвалио свима који су дошли да одају помен.

Он се посебно захвалио свештенику Kустурићу, који је довео ученике деветог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац.

Плотан је истакао потребу јединства свих бораца, те осудио удар на генерала Миомира Савчића.

“Свједоци смо сталних напада на Републику Српску, како из Сарајева, тако из међународне заједнице, али још више боли чињеница да је на скупштини Борачке организације РС, која је одржана 9. маја, неколицина делегата покушала свргнути генерала Савчића. Он је због оптужнице која је подигнута спријечен да обавља функцију предсједника Борачке организације РС, јер је морао отићи да припрема одбрану”, рекао је Плотан.

У обраћању је поручио свим политичким партијама да се не мијешају у рад организације и не руше јединство бораца које су имали деведесетих година када су градили Републику Српску и дали политичарима да управљају њом.

“Због неких појединачних функција, људи су спремни на све, па и на оно што су недавно урадили, тако да апелујем да се не нарушава наше јединство, већ да се пружи помоћ да радимо и Републику Српску оставимо нашој дјеци, како би остали овдје, а не ишли у иностранство“, рекао је Плотан.

Начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, Вићо Kовачевић, рекао је да је 12. мај један од два најзначајнија датума које историја Републике Српске биљежи, а други је 9. јануар.

“Иако неки покушавају да минимизирају Војску РС, ми видимо да то није тако, јер да није било те војске, не би данас било ни Републике Српске. Ми који смо остали живи током рата и генерације које су рођене послије, не смијемо заборавити на људе чије слике видимо на спомен плочама и на оно што су учинили за нас. О Првој србачкој лакој пјешадијској бригади се много писало и описана је у позитивном контексту. Остварили смо циљ који смо себи задали почетком рата, а то је одбрана огњишта. Посебно се радујем што видим ученике и надам се да ће их бити више на оваквим скуповима“, рекао је Kовачевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је упутио честитку поводом 30 година од оснивања Војске Републике Српске и истакао да је мисија на очувању огњишта успјешно завршена.

“Данас смо се окупили да искажемо поштовање према свима онима који су дали допринос у стварању Републике Српске, прије свега према онима дали своје животе, а њих је 23 хиљаде. То нам даје обавезу да се одупремо притисцима које Република Српска трпи и спријечимо да се та жртва заборави. Настанак Војске РС био је израз неминовности тог времена и једина могућност да се одбрани и створи Република Српска и да у њој данас живимо у миру“, рекао је начелник Драгосављевић.