Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Републици Српској сутра Дан жалости, у припреми бројне мјере

У Републици Српској сутра Дан жалости, у припреми бројне мјере

Због трагедије која се десила јуче у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду када је ученик седмог разреда пуцао и убио осам ученика и радника обезбjеђења, у Републици Српској сутра ће бити Дан жалости, одлучила је Влада Српске на ванредној сједници у Бањалуци.

Ванредна сједница коју је сазвао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић почела је минутом ћутања, како би присутни одали почаст убијеним ученицима и раднику обезбјеђења.

Након сједнице, предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре је рекао да ће се у наредном периоду настојати реализовати низ мјера које ће помоћи у безбједности малољетника у школама, а између осталог о забрани ношења телефона у школе.

Предсједник Владе РС, Радован Вишковић, рекао је да су задужена министарства просвјете и културе и унутрашњих послова да припреме информацију о стању малољетничке делинквенције у Српској и додао да ће полиција појачано дежурати испред школа.

Истакао је да ће се предузети све мјере, направиће се анализе, процјене, као и да ће од сутра бити одржани бројни састанци.

Директори свих школа у Српској доставиће писану изјаву о стању безбједности у њиховим школама. Настојаће се обезбиједити школе видео надзорима а упутиће се и допис свим ловачким удружењима, како би се повело рачуна ко све има наоружање.

Навео је да ће се и према стрељачким клубовима скренути пажња да у стрељане не могу улазити малољетна лица, изузев оних који се професионално баве тим спортом.

Подсјећамо, осам ученика и радник обезбјеђења страдали су у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару. Шест ђака и наставница се са простријелним ранама налазе у Ургентном центру, односно на клиници у Тиршовој. Малољетни нападач и његови родитељи су приведени.

Грађани су синоћ палили свијеће и полагали цвијеће испред школе, као и на Цветном тргу. И у другим градовима Србије одржан помен страдалима.