Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У вртићу обиљежена Лазарева субота – Врбица

У Дјечијем вртићу “Наша радост“ у Српцу полазници су са васпитачицама данас обиљежили празник Лазарева субота – Врбица, који се према православном календару прославља сутра.

Малишани су код својих кућа са родитељима припремили вјенчиће, а са васпитачицама су разговарали о празнику и припремили пригодне рецитације. Ове године, због епидемиолошке ситуације, дјеца су подијељена у групе, а оно што су припремили поводом празника, показали су на отвореном простору у кругу вртића.

Васпитачица Ружица Малешевић каже да ови дани у вртићу имају посебну драж, јер дјеца са радошћу уче о обичајима за Васкрс, а посебно се радују украшавању васкршњих јаја. Она је напоменула да ће и сљедећа седмица у овој установи протећи у духу овог празника.

“Данас су полазници донијели вјенчиће које су израдили са родитељима, а претходних дана смо разговарали о празницима који нам долазе. Раније смо дјецу одводили у храм али ове и прошле године, због поштовања мјера, одлучили смо да празник Врбица обиљежимо на отвореном простору”, рекла је Малешевић.

Према њеним ријечима, сљедеће седмице ће имати разне тематске садржаје на којима ће дјеца цртати цртеже и израђивати предмете са мотивима везаним за Васкрс, а затим ће украшавати васкршња јаја, које ће малишани понијети кућама.

Дјецу је данас, уз поштовање епидемиолошких мјера, посјетио и свештеник Александар Kустурић, који им је говорио о празнику и подијелио звончиће које су носили око врата, а затим су рецитовали и пјевали пјесмице.

Kустурић је поменуо да се православни вјерници увелико припремају за највећи хришћански празник Васкрс и додао да је пред нама још једна седмица Великог поста. Он је позвао родитеље да, уз поштовање епидемиолошких мјера, доведу дјецу сутра у 18 часова у храм Васкрсења Господњег.

“Васкрс је најважнији празник из којег потичу сви празници у току богослужбене године, а исто тако, сви остали празници су увод у овај празник. Пред нама су овог викенда Лазарева субота и Цвијети, које ћемо обиљежити у нашим храмовима. Сутра ујутру, на Лазареву суботу литургија ће бити служена у храму Покрова Пресвете Богородице, а оно што је новина је да од сутра навече све службе током Страдалне недјеље и васкршњих празника преносимо у Храм Васкрсења Господњег”, рекао је Kустурић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *