Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ученица Лана Пејаковић из Српца учествовала на Талент кампу на Јахорини

Ученица Лана Пејаковић из Српца учествовала на Талент кампу на Јахорини

Лана Пејаковић, ученица деветог два одјељења ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, као представница побједничког тима из демократије, учествовала је на првом „Талент кампу 2022“ који је одржан од 6. до 8. јуна на Јахорини.

“Талент камп 2022″ је окупио више од 300 ученика од трећег до деветог разреда основних школа и средњошколце – побједнике републичких такмичења из цијеле Републике Српске, као и побједнике Малих олимпијских игара Републике Српске.

Овај скуп свечано је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је изразила задовољство што су сви имали прилику да током три дана кампа на другачији начин стичу нова знања од еминентних стручњака из Републике Српске и Србије и то из различитих области природних, друштвених наука, умјетности и спорта.

Kамп је организовало Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Иновационим центром Бања Лука, а под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Свечаност отварања првог „Талент кампа 2022“ увеличали су већ афирмисани млади таленти и успјешни спортисти међу ученицима. Тако је своје искуство са њима подијелио дванаестогодишњи Ђорђе Перић, млади виртуоз на хармоници, те извео двије од многобројних композиција чијим је извођењем до сада заслужио чак 140 награда. Учеснике су својим примјерима успјеха мотивисале и младе спортисткиње Лана Брењо, Анђела Демировић и Милица Ђокић.

За учеснике су организоване радионице које су за циљ имале радост сваралаштва и покретање маште, подстичући полазнике да пишу о стварима које су им блиске и инспиративне, да спознају феномене научних области физике и хемије, затим сазнају више о НТЦ методологији, науче ново из области ликовне умјетности, те како изгледа животни пут писца од првих школских састава до активног бављења књижевношћу, као и бројне друге активности прилагођене њиховим талентима и интересовањима.

Поред подстрека талентованим и вриједним ученицима основних и средњих школа, циљ организовања Талент кампа била је промоција изврсности младих, стицање нових знања те промоција позитивних друштвених вриједности.

Током три дана кампа, са награђеним ученицима радило је 13 предавача из различитих научних и других области, а осим тога за њих је осмишљен пратећи и забавни програм уз игре без граница и друге активности.

Специјални гости кампа били су програмски директор Дјечијег културног центра Београд Леонтина Пат, прослављени српски џудиста Немања Мајдов и познати српски одбојкаш и репрезентативац Вања Грбић са којим су се учесници кампа дружили у сриједу, 8. јуна. Сви учесници су добили дипломе.