Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Утврђен коначан програм славских свечаности у Српцу

Утврђен коначан програм славских свечаности у Српцу

Организациони одбор за обиљежавање Дана општине Србац и крсне славе Покрова Пресвете Богородице утврдио је на данашњој сједници коначан програм тродневних свечаности које ће бити организоване од 12. до 14. октобра.

На сједници којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић договорено је да обиљежавање почне у сриједу 12. октобра парастосом који ће бити организован у 11 часова на централном спомен обиљежју у знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У четвртак 13. октобра, од 18 часова, у Дому културе “Угљеша Kојадиновић” биће отворена изложба рестаурираних икона из старог православног храма у Разбоју, а биће изложено око 15 икона већег формата. О изложби ће говорити протојереј Жељко Сарић и начелник одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Секретаријата за вјере Републике Српске, Дарио Дринић.

Од 19 часова одржаће се свечана академија уз културни програм и додјелу награда и признања Општине Србац у виду повеља, захвалница и награда општине младима. Предвиђен је наступ пјевачке групе Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша и глумаца позоришта младих “ДИС” из Бањалуке а планирано је и обраћање начелника општине Млађана Драгосављевића и протојереја Жељка Сарића.

Трећег дана славских свечаности, у петак 14. октобра, биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова а од 11 часова свечана литија до храма Васкрсења Господњег гдје ће у 11.30 часова бити извршен славски обред.

Након тога, око 12 часова, планиран је дефиле коњичке јединице Жандармерије МУП-а Републике Српске и коњичких клубова и фијакера са подручја србачке општине који је први пут организован прошле године и изазвао велику пажњу грађана.

И ове године одржаће се Покровски дан фолклора, који ће почети у 12.30 часова а окупиће малишане Дјечијег вртића “Наша радост” и СКУД “Бели анђео” из Српца, ФУГ “Мотајички вук” из Ситнеша, АНИ “Лијевче” из Разбоја Љевчанског и КУД “Ђердан” из Кукуља.

Током славске свечаности, на тргу ће бити постављени штандови са пригодним послужењем за све грађане, а у складу са вјерским обичајима биће постављена посна трпеза. Организоваће се и мини сајам Удружења жена Србац чије чланице ће изложити рукотворине, украсне и одјевне предмете, зимницу, козметику и друге производе.

Истог дана, у холу Дома културе “Угљеша Којадиновић”, биће изложени умјетнички радови са овогодишње бардачке колоније на којој је стварало 18 умјетника из осам земаља а изложба ће бити отворена 15 дана.

У случају кише, Покровски дан фолклора ће се организовати у Дому културе а трпеза за грађане ће бити постављена испред ове установе.

Kрсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице, а Дан општине се слави у знак сјећања на 2. новембар када је прије 89 година, одлуком министра Kраљевине Југославије, тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.