Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојени извјештаји о раду јавних предузећа и установа за прво полугодиште

Усвојени извјештаји о раду јавних предузећа и установа за прво полугодиште

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на данашњој 16. сједници извјештаје о раду и извршењу планова јавних предузећа, установа и других организација на подручју општине Србац за прво полугодиште 2022. године.

Усвојени су извјештаји Радио Српца, Центра за културу и спорт, Народне библиотеке, Дјечијег вртића „Наша радост“, Центра за социјални рад, Дома здравља, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Туристичке организације, Борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“, Удружења Цезар, Удружења жена Србац, Омладинског савјета Србац, Општинске организације слијепих и слабовидих лица, СПKД „Просвјета“, НВО „Миленијум“ и информација о раду и пословању Црвеног крста.

Одборница Мара Цвијановић Делевић похвалила је изградњу лифта за потребе инвалидних лица који користе услуге Народне библиотеке и додала да би преко Заједнице етажних власника требала бити урађена нова улазна врата на објекту до почетка зиме.

Одборник Саша Јовичић, који је по звању специјалиста педијатар, похвалио је рад вртића и указао на медицински проблем који је наведен у извјештају а односи се на значајан број дјеце предшколског узраста који имају проблема са говором. Према његовим ријечима, ова дјеца не причају, муцају или причају стране језике које су научили користећи мобилне уређаје, а притом се слабо служе српским језиком.

„Имамо дјеце која причају све друге језике попут енглеског па чак и турског. То можда некоме звучи симпатично али је забрињавајуће јер у исто вријеме не говоре матерњим језиком. Зато их је потребно каналисати на праву страну и у овај процес укључити што више различитих стручњака, попут дефектолога, логопеда, психолога, социјалних радника и васпитача. Такође је забиљежен и значајан број дјеце који имају одређене потешкоће у развоју“, рекао је Јовичић.

Он додаје да у удружењу Извор имају логопеда, док у Дому здравља немају јер за то нема економске оправданости.

„Предлажем да се покрене иницијатива да се доведе још један дефектолог-логопед и да надлежни стручњаци у договору са начелником покушају за то пронаћи средства у буџету за наредну годину или да се обезбиједе такве услуге преко постојећег логопеда који сарађује са удружењем Извор. Значајан број дјеце одлази у друге општине на овакве третмане и излажу се трошковима па би им се на тај начин изашло у сусрет“, рекао је Јовичић.

У дискусији по извјештају Дома здравља, Јовичић је рекао да има времена да се постојећи негативни биланс из првих шест мјесеци исправи до краја године и подсјећа да према новим одредбама Закона о здравственој заштити, буџет општине Србац има обавезу да намири све исказане пословне минусе Дома здравља, као оснивач, у текућој календарској години.

„Треба повести рачуна о томе да се по сваку цијену одржи рад теренских амбуланти, да се обезбиједе додатна средства за рад барем још једног тима хитне помоћи, што је условљено ограниченим средствима која се добијају од Фонда здравственог осигурања. Постоји проблем недостатка здравствених радника, нарочито у служби хитне помоћи, а недавно сам сазнао да на бироу нема незапослених доктора, што потврђује ту тезу. Такође се мора пронаћи начин да се повећају плате здравственим радницима и тако задрже у нашој општини“, рекао је Јовичић.

На данашњој скупштини усвојен је и програм рада вртића за наредну школску годину, извјештај о раду инспекцијских органа и комуналне полиције уа првих шест мјесеци ове године и информација о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште 2022. године.

Одборник Саша Јовичић питао је шта се предузима по питању све чешћег пролазака миграната кроз нашу општину, али и Републику Српску на шта је добио одговор од командира Полицијске станице Србац Синише Шњеготе да је у сарадњи са граничном полицијом предузет низ мјера и радњи од избијања мигрантске кризе да се ова ситуација стави под контролу.

„Наш приоритетни задатак није заштита државне границе, али смо и поред тога обавили разговоре са око 296 миграната од којих већина није посједовала личне документе. Био сам и на једном састанку у Хрватској по том питању гдје смо лоцирали мјеста на којима циљано прелазе границу и настојимо да се покрију те руте. Они углавном прелазе Саву, најчешће на подручју Влакнице, Kаоца и Бајинаца. Апелујем на све грађане да сарађују с нама по том питању, поступаћемо колико будемо у могућности иако имамо великих проблема са кадровима и наши полицијски службеници су у овом тренутку преоптерећени“, рекао је Шњегота.

На сједници је без расправе усвојен извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2022/23. години и информација о стању у области борачко-инвалидске заштите за 2021. годину. Разговарало се и о информацији о раду, материјалном и социјалном положају пензионера и извјештају о утрошку новчаних средстава из буџета општине Србац у 2021. години Удружења пензионера општине Србац.

Одборница Мара Цвијановић Делевић указала је на ниске пензије великог броја грађана који без помоћи породице имају финансијских потешкоћа са куповином намирница и лијекова, док је одборник Саша Јовичић похвалио активности које се воде у општини Србац на помоћи пензионерима а што није случај у неким другим општинама. Он је затражио објашњење у вези недавне ванредне сједнице управног одбора Удружења пензионера на којој је дата подршка институцијама Републике Српске у настојању да се што прије усвоји буџет Републике Српске за наредну годину.

Секретар Удружења пензионера општине Србац, Славко Малешевић, рекао је да је на овај начин испољена забринутост за положај пензионера у случају привременог финансирања до кога би дошло неусвајањем буџета и додао да у подршци институцијама Српске нема никакве политичке позадине јер је Удружење пензионера организована неполитичка организација.

„Циљ је био да се са закључцима упознају и пензионери и грађани Републике Српске и управни одбор је желио да реагује на овај начин како се не би угрозио положај најстарије популације становништва“, истакао је Малешевић.

Одборници су данас усвојили и одлуку о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора Туристичке организације општине Србац и рјешење о именовању комисије за избор директора.

Више о усвајању данашњег извјештаја о извршењу буџета општине Србац за период јануар-јун 2022. године можете прочитати ОВДЈЕ а о осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој страници.