Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојене Основе економске политике и Одлука о стипендирању студената

На првој сједници Скупштине општине Србац, која је одржана у уторак, усвојене су Основе економске политике за наредну годину које су уско повезане са општинским буџетом и оријентисане на привлачење нових инвестиција, развој пољопривреде, унапређење инфраструктуре и енергетске ефикасности и текуће одржавање објеката и путева.

У расправи по овом документу, било је доста корисних дискусија одборника из позиције и опозиције што ће бити од користи представницима извршне власти како би адекватно провели његову реализацију.

Одборник Данко Драгојевић предложио је да се прикупе позитивна искуства из околних општина, попут Дервенте и Прњавора, које су у значајној мјери развиле своју економију и запослиле велики број радника у приватном сектору. Он је скренуо пажњу и на потребу значајнијег оживљавања вјерског туризма, нарочито када је ријеч о потенцијалима које нуди манастир Осовица кога посјећује на хиљаде вјерника годишње из свих крајева Српске и окружења.

Сличан приједлог имао је и одборник Саша Јовичић који је сугерисао да се у овом погледу укључи Туристичка организација општине Србац како би се направио препознатљив туристички пакет који ће укључити манастир Осовицу и друге атрактивне локалитете у Српцу. Јовичић је изразио потребу пружања веће подршке привредним субјектима, нарочито у погледу кандидовања пројеката код претприступних фондова.

У дискусији је учествовао и одборник Желимир Урић који је поздравио један од приједлога у оквиру секторске политике да се промовише једношалтерски систем регистрације предузетника преко Јединственог информационог система, у смислу убрзавања регистрације предузећа за један дан, те у том погледу да се искористе позитивни примјери других општина попут Теслића и Kотор Вароша.

Урић је такође апеловао да се обуче додатни кадрови у писању пројеката и похвалио иницијативу локалне управе о изградњи зграде за младе брачне парове у Српцу уз потребу додатних субвенција за младе који заснивају брачну заједницу. Скренуо је пажњу и на потребу обиљежавања школских зона са свјетлећом сигнализацијом, те већом промоцијом активности младих у руралним подручјима у јавним медијима, јер је било доста реализованих пројеката који би се требали додатно промовисати, нарочито када је ријеч о ангажману младих у Бардачи.

Одборник Јордан Kуваља рекао је да се преко развојне агенције Апис редовно прате јавни позиви и обавјештавају привредни субјекти о могућностима аплицирања, нарочито када је ријеч о међународним фондовима. Он је истакао да буџет прати економску политику и да се у том погледу требају усмјерити средства на побољшање водоснабдијевања у селима Лијевча поља која још нису прикључена на водоводну мрежу. Kуваља је изразио увјерење да ће локална управа пронаћи начин да кроз развојне програме и уз помоћ Владе Републике Српске у годинама које слиједе још око 450 домаћинстава добије воду из градског водовода.

Начелник општине Млађан Драгосављевић похвалио је одборничке дискусије и додао да ће се трудити да највећи дио њих буде уграђен у економску политику, те обезбиједе додатни извори финансирања за њихову реализацију.

Од важнијих тачака, усвојен је и програм рада дјечијег вртића за наредну годину уз одлуку о економској цијени услуге вртића која је утврђена у износу од 285 KМ за 2021. годину.

Усвојена је и одлука о стипендирању студената у школској 2020/21. години за шта ће бити издвојено 60 хиљада KМ а студентима ће се додијелити стипендије у седам рата по 100 KМ, односно једнократно 700 KМ студентима на постдипломском студију.

Одборник Синиша Јејинић апеловао је да се одреди оквирни термин исплате стипендија у мјесецу како би студенти приближно знали када ће им бити дозначена средства на рачун.

У дискусији је учествовао и одборник Бранко Граховац који је рекао да претходна власт у посљедњим годинама свог мандата није уопште исплаћивала стипендије и похвалио начелника општине Млађана Драгосављевића и његове сараднике који редовно издвајају средства за ове намјене, па чак и проналазе начин да их додатно увећају.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се сваке године стипендира између 80 и 90 студената којима су у посљедње године у два наврата повећаване стипендије, са 500 на 700 KМ.

„Ових дана биће расписан јавни позив а очекујемо да ће од марта или априла бити исплаћена прва рата и тада ће се редовно исплаћивати мјесец за мјесецом. Због пандемије вируса корона било је мањих кашњења ове године у исплати, али смо све то касније надокнадили и у року дозначили сва средства студентима“, рекао је Михољчић.

Донесена је и одлука о одобравању исплате средстава у износу од 15 хиљада KМ за суфинансирање набавке нових пољопривредних погонских машина (трактора), пољопривредних прикључака и агрегата за фарме бројлера за 17 србачких корисника.

Михољчић је рекао је да је у току и реализација програма додјеле пластеника у сарадњи са Инвестиционо-развојном банком, за шта је био расписан јавни позив за 25 пластеника са пратећом опремом, а нови се очекује на прољеће, када ће се додијелити још 30 пластеника, док ће сличан пројекат поново бити реализован и са хуманитарном организацијом МАИД.

Одборници су дали сагласност и на споразум о финансирању пројекта изградње новог вртића као и сагласност на споразум којим су одобрена намјенска донаторска средства у износу од 640 хиљада KМ за финансирање инфраструктурних пројеката на подручју општине. Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да су средства обезбијеђена преко Владе РС од поврата ПДВ-а, у сарадњи са ресорним министарством и Јединицом за координацију пољопривредних пројеката, а усмјериће се у нови инвестициони циклус, односно санацију локалне путне инфраструктуре.

Од важнијих тачака, дата је сагласност и на уговор о реализацији пројекта стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица на подручју општине Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је на овај начин, у сарадњи са Републичким секретаријатом за избјегла и расељена лица, осигуран износ од 540 хиљада KМ за куповину пет станова за потребе збрињавања ових лица која живе на подручју наше општине и немају другу стамбену јединицу која се сматра условном за становање.

Сједница је завршена одборничким питањима.

Извјештај са прве конститутивне сједнице на којој је именовано ново скупштинско руководство и извршна власт можете прочитати ОВДЈЕ, а извјештај о усвајању најважнијих буџетских докумената можете прочитати ОВДЈЕ.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *