Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Умјетници са четири континента стварају у Бардачи: Сликаре посјетили представници општине

Умјетници са четири континента стварају у Бардачи: Сликаре посјетили представници општине

Четрдесети јубиларни сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” ушао је у свој шести дан а сликаре који су стигли са четири континента синоћ су у тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи обишли представници Општине Србац, замјеник начелника Владимир Гужвић, начелник одјељења за финансије Зорица Стаменић и начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Сликари из 13 земаља већ су створили значајан број умјетничких дјела од којих ће највриједнија, по избору умјетничког савјета, ући у фундус колоније који тренутно броји 672 слике.

Лина Огаили, академска сликарка из Лондона која је поријеклом из Ирака, каже да је у Бардачу дошла без икаквих очекивања али је одушевљена добром организацијом колоније, срдачношћу људи и љепотом природе.

“Видјела сам доста лијепих ствари и заиста сам срећна што сам дио ове колоније коју чини група умјетника са различитих страна свијета. Иако не причамо локални језик може се осјетити повезаност између нас и домаћег становништва а нарочито влада добра конекција међу нама умјетницима. Захваљујем се организатору на позиву и надам се да ћу се поново овдје вратити једног дана”, каже Лина која слика техником акрил.

Наташа Поповска из Охрида такође се први пут налази на Бардачи за коју каже да је веома инспирише.

“По струци сам стоматолог али у души сам сликар и оно што осјећам волим да пренесем на платно. На мојим сликама су таласи јако чести мотиви јер они теку као мисли. Обично радим са уљем на платну али сам у Бардачи пробала акрил и добро ми иде. Имала сам до сада неколико изложби а излагала сам на чувеној манифестацији Охридско љето која се одржава већ десетак година”, рекла је Наташа.

Србијанска сликарка Верица Чупић дошла је на бардачку колонију из Темерина и већ је урадила три слике уљем на платну а у свом раду користи сликарску шпахтлу.

“Темперамент сваког сликара одрђује материјал и прибор са којим ће радити. Мој темперамент је брз и инстинктиван а шпахтла то дозвољава као и уље које се добро размазује”, рекла је Верица, која је запослена у једној предшколској установи.

Сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња, члан је умјетничког сазива колоније и већ годинама је једна од најзаслужнијих за долазак великог броја страних умјетника у Бардачу. Она каже да је јако радује што су Србац и Бардача показали да имају капацитет да угосте рекордан број умјетника из свих дијелова планете.

“Ово мјесто има неку чудну енергију а за то су посебно заслужни људи који показују изузетно гостопримство. У данашњем времену се пребрзо живи и многи умјетници који путују свијетом нису навикли на овакве ствари јер у Бардачи живот практично стаје, тако да одлазе одавде максимално опуштени. Ми смо људи који радимо срцем а на временом, некада урадимо једну слику за дан а некад нам за њу треба читава година али Бардача даје такву инспирацију да све док имамо платна и боја могли бисмо непрестано да радимо и стварамо умјетничка дјела”, каже Јелена и додаје да ће овогодишња колонија изњедрити више од стотину слика.

Радован Митраковић, директор Центра за културу и спорт, рекао је да је ово најбројнији сазив од оснивања колоније са највећим бројем интернационалних умјетника.

“Ово је културно благо којим се може поносити Република Српска а не само општина Србац. Наш фундус тренутно броји 672 слике али након ове колоније биће их преко 700 и јако сам срећан што ових дана почињу радови на адаптацији галерије у Српцу гдје ће бити стална поставка слика са бардачке колоније. То ће бити значајан простор каквог се не би постидјели ни већи градови”, рекао је Митраковић.

Он подсјећа да је у Бардачу стигло 37 сликара док је троје оправдано одсутно из здравствених разлога, али ће учествовати путем интернета и послаће своје радове. Митраковић додаје да су прошлогодишњи и овогодишњи сазив спојени у један са заједничком темом “Спас планете Земље – Оаза Србац”.

Замјеник начелника општине Србац, Владимир Гужвић, рекао је да је импресиониран сликарским радовима и наглашава да је бардачка колонија у посљедње двије године доживјела значајан искорак.

“Људи из Центра за културу и спорт су се потрудили да доведу умјетнике из 13 земаља који ће својим радовима понијети добар глас о Бардачи и дати импулс да се сви људи који воле природу, Бардачу и Србац запитају шта смо то имали и једног дана покушају вратити Бардачу у првобитно стање. Kолонија по својој традицији и дјелима заслужује пригодну инфраструктуру и јако сам срећан што су Општина Србац и Влада Републике Српске пронашли начин да санирају некадашњи Дом младих и прилагоде га за галерију слика која ће засигурно бити позната на нивоу Републике Српске”, истакао је Гужвић.

На Бардачи дјелује и школа сликања коју похађа око 15 ликовних талената из Српца са којима раде академски сликари.

Завршна изложба насталих радова биће организована у недјељу 9. јуна у тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи.