Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење “Ц.Е.З.А.Р.“ посадило саднице јапанске трешње у Бардачи

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ Србац укључило се у обиљежавање 22. априла – Дана планете Земље акцијом садње дрвореда јапанских трешања у Бардачи, у оквиру Тренинг центра Природно-математичког факултета.

Извршни директор удружења Тања Шњегота рекла је да је у питању акција новоформиране Зелене мреже, која је подржана од стране Амбасаде Италије, а састоји се од младих људи који су заинтересовани за екологију и заштиту животне средине и долазе из многих дијелова Босне и Херцеговине.

,,Данас је за нас јако битан дан, зато смо одлучили да овај датум обиљежимо на једној, такође, битној локацији, а то је Бардача, будући да смо сви ми, који смо са подручја општине Србац, итекако везани за Бардачу. Ово је један начин да симболично покажемо колико је значајна заштита животне средине и колико млади људи желе да се Бардачи врати стари сјај”, рекла је Шњегота.

Она је додала да су млади волонтери и партнерске организације узеле учешће у овој акцији, додавши да сви заједно чине Зелену мрежу, која је формирана недавно, уз велике напоре Амбасаде Италије, у циљу едукације и активнијег ангажмана младих на очувању животне средине.

Младен Тодоровић, координатор пројекта Италијанске агенције за кооперацију и развој, који је запослен као грађевински инжењер на једном Међународном институту у Италији, боравио је данас на Бардачи, гдје је појаснио смисао оснивања Зелене мреже и поменуо значај очувања животне средине.

,,Амбасада Италије у БиХ, Министарство спољних послова Италије и Италијанска агенција за кооперацију и развој ове године су одлучли да увежу младе на подручју БиХ са циљем да потпомогну заштиту животне средне у којој живимо и која је од глобалног интереса, те је наша иницијатива била да се оснује Зелена мрежа младих људи у БиХ и преко те мреже да се повежу са младима из других земаља”, рекао је Тодоровић и додао да је покренута иницијатива за садњу дрвећа која ће за циљ имати здравији ваздух, а самим тим и здравију средину у којој живимо.

Тодоровић истиче да су овакве акције изузетно важне. посебно када се погледа даља будућност, а ове године Италија је главни организатор Свјетског конгреса везаног за климатске промјене.

“Емисије угљен-диоксида су један од највећих проблема који су везани за климатске промјене, а у циљу унапређења здраве животне средине важно је повести рачуна и о другим врстама загађења, као што је отпад којег све више има у водама које су од животног значаја”, додао је Тодоровић.

Данашњој акцији присуствовали су замјеник начелника Владимир Гужвић и самостални стручни сарадник у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Марија Лепир.

“Kао и у остале пројекте који се тичу оваквих акција, Општина Србац је заинтересована да се укључи и подржи младе људе из наше локалне заједнице и све видове унапређења наше животне средине и услова живота наших становника. Начелник општине Млађан Драгосављевић је потписао још један уговор са УНДП-ом за садњу око 1000 стабала на подручју општине у овој години, а тако и у наредним годинама. Заиста нам је драго због организовања ове акције, а наша подршка неће изостати ни у наредним сличним активностима и надамо се да ће их бити још више”, рекао је Гужвић и додао да постоји жеља и воља да се, удруженим снагама Општине Србац и грађана, Бардача вратити на оно што је некад била.

Обзиром да је у питању активност која се реализује на отвореном, уз поштовање епидемиолошких мјера, младим волонтерима је у посјету дошло неклико корисника услуга Дома за старија лица Бардача. Међу њима је био и пензионисани професор биологије Милош Тртић, који је похвалио садњу дрвећа и присјетио се оног што је Бардача некад била.

,,Могу вам рећи да сам срећан што су ме позвали да присуствујем овој предивној акцији. Видим да се наставља традиција рада на мјесту гдје се почело стварно озбиљно радити, јер не смијемо заборавити да је Бардача природни резерват, који је потписник Рамсарског уговора, што за Србац много значи. Лијепо је видјети младе који схватају да је ово заиста крајњи тренутак да се ситуација схвати озбиљно у да се одговорније понашамо према околини и природи и да сами градимо љепши и здравији амбијент за живот”, рекао је Тртић.

Обиљежавању Дана планете Земље присуствовали су и други сарадници и гости, међу којима је била и професорица са ПМФ-а Драгана Шњегота, представници организација “Церебра” и “Ердо” Бања Лука и Центра за младе и породицу Лакташи.

Директорица УГ ,,Ц.Е.З.А.Р.” Тања Шњегота захвалила је свима који су подржали ову активност Удружења, посебно волонтерима који учествују у свакој активности.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *