Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење товљача пилића РС исказало забринутост због високих цијена сточне хране

Удружење товљача пилића РС исказало забринутост због високих цијена сточне хране

У Српцу је синоћ одржан састанак Удружења товљача пилића Републике Српске на којем су разматрана извјештајна документа о раду управног и надзорног одбора у протекле двије године.

Чланови удружења, које је основано 2008. године, размијенили су искуства у производњи и изразили забринутост због наглог пораста цијена сточне хране и могуће несташице житарица, првенствено кукуруза и сојине сачме, као главних компоненти концентроване сточне хране која се користи у процесу това.

Предсједник удружења Ђурађ Цвијић каже да се од укупно 163 члана скупу одазвало 52 кооперанта из Брчког, Дервенте, Добоја, Градишке, Српца и још неких општина Републике Српске. Затражене су хитне измјене правилника и других аката удружења везано за нову организацију, јер иако су уредно добили писмени позив, поједини чланови нису из неких разлога дошли на састанак.

“Циљ састанка је био да се потврди мандат садашњег предсједника и чланова управног и надзорног одбора. С обзиром да се поједини чланови удружења нису одазвали, закључено је да се у договору са правницима покуша договорити начин како да се уради нови Правилник и у што скорије вријеме закаже нови састанак,јер је немогуће радити и доносити одлуке без кворума“, рекао јe Цвијић.

Члан удружења Горан Васић каже да су се састали и због нагле промјене цијена, у првом реду због цијене њиховог рада која је доведена на ивицу исплативости.

„Kооперанти Перутнине Птуј су од марта добили обавјештење да ће се повећати цијена услуге това за два фенинга по килограму. Поздрављамо ово повећање али је то у овом моменту недовољно. Морамо још радити у правцу повећања јер сви смо се сложили да то нису довољна средства. Поскупљења су огромна, прије свега радника, огрева и витамина за око 20 одсто, тако да уколико не буде додатно повећање бићемо у још лошијем положају”, рекао је Васић.

Према његовим ријечима, многе фарме које су мањег капацитета због свих ових проблема су доведене на руб пословања, неке су и затворене јер недостаје млађе радне снаге, а са овим цијенама млади се не могу мотивисати.

“Сви радимо услужни тов. Нама је организатор това Перутнина и страхујемо од затварања фарми због недостатка хране. У тој несташици хране многи кооперанти су указали како је осјетан пад квалитета хране што се одражава на прираст, а ако нема прираста долази до негативног исхода турнуса. Тражимо да се појачају контроле квалитета исхране јер је све то уско везано у овом ланцу“, каже Васић.

На састанку се могло чути да је, што се тиче производње у перадарству, могућ проблем који ће тек настати не само то што нема довољно сточне хране и што је висока цијена, већ што се може десити да на тржишту нема хране а товљачима је потребна огромна количина концентроване хране у једном турнусу.

„Товљачи троше енормне количине. Ја лично потрошим око 200 тона концентроване хране по турнусу. Договорили смо се да је потребно да се поведе више рачуна о нама товљачима, јер смо ми у србачкој општини највећи потрошачи хране,а удружење без шире подршке и организатора това тешко ће опстати у овим временима“, каже Васић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish