Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење СУБНОР из Српца обиљежило Дан борца

Удружење СУБНОР из Српца обиљежило Дан борца

Полагањем вијенаца и одавањем почасти жртвама фашистичког терора данас је Удружење СУБНОР из Српца обиљежило 4. јули – Дан борца.

Тим поводом делегација овог удружења обишла је споменике у Дугом Пољу, Доњим и Горњим Kладарима, Стегића ади у Разбој Лијевчу, као и споменик у центру овог села који је подигнут за 72 жртве Другог свјетског рата.

Предсједник србачког СУБНОР-а, Богдан Давидовић, рекао је да је на данашњи дан 1942. године у Београду донесена одлука о дизању оружаног устанка свих народа и народности Југославије ради ослобођења земље од окупатора.

“На подручју општине Србац у току Другог свјетског рата погинуло је 468 бораца, страдало је 506 жена и дjеце као цивилне жртве рата, тако да укупни губици у људству у нашој општини износе 974 лица или око 5 одсто укупног броја тадашњих становника у нашој општини. У знак захвалности за страдале суграђане од 1952. до 1988. године подигнуто је 25 спомен обиљежја”, рекао је Давидовић.

Испред Општинске управе присуствовао је шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоје Врсајковић а почаст су одали и представници мјесних заједница у којима се налазе ова спомен обиљежја.