Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење пчелара “Kошница“ уручило признања најстаријим члановима

Удружење пчелара “Kошница“ уручило признања најстаријим члановима

У жељи да скрену пажњу грађана на значај пчеле као инсекта, а поводом обиљежавања Свјетског дана пчела 20. маја, Удружење пчелара “Kошница“ из Српца, за дугогодишњи рад и залагање у пчеларству, наградило је признањима 18 најстаријих чланова који имају преко 70 година.

„Пчеларство није само гледање колико ће бити меда. Већина људи који су у позним годинама баве се пчеларењем из љубави према том инсекту и ми смо захвалницама жељели да скренемо пажњу јавности колико су оне значајне на нашем подручју. Наши најстарији чланови старости преко 75 година, осим захвалница, постали су и почасни чланови удружења. Самим тим неће више плаћати чланарину, а жеља нам је да, иако су неки престали да се баве пчеларењем, знају да су увијек добро дошли у удружење и да ће увијек бити наши чланови“, рекао је предсједник удружења Жељко Игњатић.

Плакету је добио Ранко Мачинковић а подијељено је и 17 захвалница од чега је 10 уручено пчеларима преко 70 година а седам пчеларима преко 75 година.

Почасним члановима су проглашени: Чедо Kрчмар, Предраг Вулин, Рајко Новковић, Радован Стојановић, Мирослав Ерцег, Радован Чанић и Милош Љубојевић.

Захвалнице су добили: Чедомир Балатуновић, Перо Божић, Драгољуб Станковић, Боро Сладић, Славко Дебељак, Столе Њежић, Марко Kараћ, Драго Топић, Милорад Војводић и Борко Игњатић.

Признању се обрадовао пчелар Милош Љубојевић, дугогодишњи просвјетни радник, који је одласком у пензију почео озбиљније да пчелари.

„Свако признање је пријатан догађај и мене радује да нас се удружење сјетило. То може бити подстицај за мене али и младе пчеларе који можда тек треба да крену са пчеларењем. Мислим да би добро било да се оде у школе и да се дјеци презентује значај пчеле и меда по здравље. Ту би се требала укључити Општинска управа како би помогла у набавци пчеларске опреме за ученике а уједно да неко повремено едукује дјецу о значају и узгоју пчела са циљем да се повећа број младих пчелара“, каже Љубојевић.

Он се бави пчеларством са прекидима око 30 година.

“Треба вољети пчеле и знати радити око њих и много учити. Мене је прво заразио мој пашанац Перо који ми је показао први пут како изгледа сат напуњен медом и са пчелама и ја сам се заљубио у тај посао. Рекао бих да је то страст и тешко се тога одрећи“, каже Љубојевић и додаје да је највише кошница имао 2008. године.

Највећи србачки пчелар Жељко Игњатић има 170 активних пчелињих друштава и тренутно у пчелињаку ради на проширењу и припреми за багремову пашу која би према процјенама требала почети иза Ђурђевдана.

„Имамо малих проблема због мраза који је константно присутан већ четврту годину заредом и који уништава воће, а тако и багрем, па колико год припремимо наше пчеле, не знамо какав ће бити принос. Надамо се најбољем и наше је да урадимо све што је у нашој моћи, а пчеле ће у складу са природом донијети све што могу. Што се тиче зимовања пчела у мом пчелињаку, мислим да је десетак посто губитака, што је релативно нормално у односу на показатеље у свијету. И не само код мене, мислим да је код свих пчелара тако јер у удружењу размјењујемо искуства и податке”, каже Игњатић.

Он каже да је Свјетски дан пчеларства 20. мај установљен 2017. године од стране УН-а, на иницијативу Савеза пчелара Словеније.

“Они су имали једног пчелара Антона Јаншу који је био врхунски у то доба, а сходно томе је у исто то доба пчела проглашена најважнијим становником наше планете. Да нема пчеле ни људи не би могли опстати, па се због свега тога 20. мај у читавом свијету обиљежава пригодним манифестацијама, посебно у пчеларским удружењима“, рекао је он.

Игњатић се захвалио Општинској управи на подршци коју је пружила везано за заштиту пчела од прскања хемијским препаратима јер је то потекло од њиховог удружења.

“Kад год видите пчелу на цвијету, немојте тај цвијет покосити док он не процвјета и самим тим волите пчеле као што оне воле нас“, поручио је Игњатић.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish