Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење жена Србац: Љути пекмез и други новитети чекају купце

Удружење жена Србац: Љути пекмез и други новитети чекају купце

Удружење жена Србац учествоваће до краја јуна на бројним сајмовима широм Републике Српске и БиХ а радиће и на проширењу властите понуде и омасовљењу чланства.

Предсједница удружења Весна Смиљанић каже да их у понедјељак 13. јуна очекује збор у Илови у општини Прњавор, гдје ће на позив свештеника ове парохије изложити ручне радове и зимницу на њиховом збору.

„Очекује нас гостовање у Градишци 18. јуна на сајму колекционарства и антиквитета а затим ћемо од 22. до 24. јуна учествовати на сајму „Дани трешње“ у Мостару“, рекла је Смиљанић.

Она истиче да су потписали уговор са Kућом Лијевча и Поткозарја из Градишке чиме је омогућено да се производи Удружења жена Србац, поред Kрајишких кућа у Бањалуци и Требињу, нађу у продаји у овом изложбеном простору.

„Тамо ће се моћи купити наш екстра џем од јагоде, малине, шљива и шипка, ајвар, сапуни, медењаци и уље од кантариона и гавеза. Сви производи су прошли потребну анализу и показали беспријекоран квалитет“, рекла је Смиљанић и додала да ће на њихов позив 28. јуна у Kући Лијевча и Поткозарја изложити своје производе на Видовданском сајму.

Смиљанић каже да су у протеклом периоду вриједно радили на изради нових производа, као што су воћни прелив од јагоде, уље кантариона и лаванде а у припреми је и уље од рузмарина. У понуду су уврстили и домаће резанце за супу и кукурузно брашно од бјелчића, које израђује њихова чланица Милка Станковић.

Оно што ће посебно заинтригирати њихове купце је нови љути пекмез од хабанеро чили папричица.

„Одлучили смо се да направимо ову неуобичајену комбинацију слатког и сланог како бисмо видјели реакцију људи. За сада планирамо мање количине које ћемо прво представити на сајму у Мостару а ако тржиште буде позитивно реаговало повећаћемо обим производње. Иако нисам љубитељ љутог, мени се ова комбинација баш свидјела а надам се да ће и другима“, рекла је Смиљанић.

Протеклих мјесеци србачке жене су имале доста активности. Поред Дјечијег сајма који је организован у дворани Борик у Бањалуци, гдје се представила предсједница Весна Смиљанић са својим луткама и играчкама, одржале су и низ занимљивих радионица. Организоване су двије васкршње радионице са удружењем Извор и пензионеркама из Српца, као и радионица из области психологије коју је водила чланица Цана Стојковић.

„У сарадњи са удружењем Bh Craft одржане су и радионице за плетиље гдје је један број наших чланица добио могућност да ради производе за њихове потребе, од материјала кога нам пошаљу и вјерујем да ће барем један број наших жена добити могућност да у наредном периоду осигура додатни хонорар“, рекла је Смиљанић.

Ових дана су, на позив Пољопривредног кластера Крајина, чланице србачког удружења посјетиле и Рибник гдје су чланицама њихових удружења представиле своја искуства у прављењу зимнице а биле су гости и Пољопривредног газдинства Сладојевић у овој општини и испробале њихове домаће производе у виду сирева, кајмака, намаза и слично.