Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Убрзати процес тражења несталих и запошљавања дјеце погинулих бораца

Убрзати процес тражења несталих и запошљавања дјеце погинулих бораца

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац, Драгутин Станојевић, присуствовао је 3. маја обиљежавању 31. годишњице од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву а након тога и конститутивној сједници предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС.

Станојевић каже да је под веома јаким полицијским обезбјеђењем обиљежена годишњица страдања припадника ЈНА а овом догађају присуствовале су породице страдалих, представници извршне и закoнодавне власти Републике Српске као и представници у заједничким институцијама, начелници општина, директори јавних установа, представници невладиних организација који заступају борачке категорије и други.

Међу њима су били и Српчани Милорад Kојић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Након парастоса у цркви у Миљевићима у Источном Сарајеву, под веома јаким полицијским обезбјеђењем, пут Добровољачке улице упутила су се четири аутобуса са наведеним представницима гдје су на мјесту злочина запаљене свијеће и положене бијеле руже за невино страдале војнике.

“Веома је тужно и срамотно у каквим условима се већ годинама обиљежава овај догађај, као и чињеница да за овај злочин још увијек нико није одговарао”, рекао је Станојевић.

Након обиљежавања, у просторијама Скупштине града Источно Сарајево одржана је конститутивна сједница Републичке организације на којој је конституисано предсједништво које броји 33 члана.

Такође је усаглашено на чему ће се радити у наредном периоду, између осталог, на одблокирању тражења несталих особа из Републике Српске.

“Заузет је став да се мора што прије вратити на ентитетско тражење јер је наш оперативни тим годишње проналазио и идентификовао од 250 до 300 тијела српске националности, док је формирањем Института за нестале БиХ, па све до данас, пронађено за протеклих 15 година свега 265 тијела. А већи број од тих 265 налазио се у костурницама, дакле то нису све новопронађени, него пронађени прије формирања овог опструирајућег Института. Закључак је да је Институт формиран управо да би успорио овај процес, а не да би га убрзао”, истакао је Станојевић.

Један од закључака је био и да се све снаге усмјере на запошљавање дјеце погинулих бораца као и да се до краја доведе Уредба о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

“Било је приче и о измјени закона о пензијском и инвалидском осигурању и ту је донесен закључак да се иде у што краћем року на измјену закона како би се у њега уврстиле и оне супруге погинулих бораца које по досадашњем закону нису имале право на породичну пензију из разлога што нису биле вјенчане, нису имале довољан број година у тренутку погибије супруга или нису имале дјеце у браку”, додао је Станојевић.

На крају засједања донесен је закључак да се у наредном периоду обиђу све општинске и градске организације и да се у оним локалним заједницама у којима има проблема, прије свега са финансирањем, покуша трајно ријешити овај проблем.