Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Српчанин Рашо Недић донирао комплет опреме Горској служби спашавања Србац

Српчанин Рашо Недић донирао комплет опреме Горској служби спашавања Србац

Горска служба спашавања Србац добила је недавно један лични комплет опреме за дјеловање у кризним ситуацијама уз помоћ донатора Раше Недића из Српца, који тренутно живи и ради у Њемачкој.

Недић је некада био ангажован у Територијалној ватрогасној јединици Србац којој је такође из Њемачке довозио опрему за рад и добро је упознат колика је важност посједовања квалитетне опреме у акцијама спашавања људи и материјалних добара.

„Успјели смо уз помоћ Раше добити лични комплет, у виду кациге, појасева и друге техничке опреме за једног нашег припадника, а сада је приоритет да адекватно оспособимо цијелу службу. Од станице Горске службе спашавања у Завидовићима, гдје сам дуго година ангажован, добићемо нешто опреме на кориштење али је у овом тренутку најважније да обезбиједимо личне комплете за све наше припаднике, који ће остати у трајном власништву“, рекао је Љубо Шушчевић, начелник Горске службе спашавања Србац.

Он подсјећа да су недавно кренули са обукама и оспособљавањем за потраге и дјеловање у спашавању људских живота на планинама и неприступачним подручјима, а прва од њих одржана је на каменолому у Влакници гдје су се чланови србачке Горске службе привикавали на кориштење ужета и велику висину.

„Ускоро планирамо одлазак у Јајце гдје ће бити организована обука за спашавање на води и под водом а радићемо и на кондиционирању и усавршавању других техника спашавања”, истакао је Шушчевић који држи обуке као једини лиценцирани спасилац на подручју србачке општине.

Оснивачка скупштина Горске службе спашавања Србац одржана је 14. марта у Ватрогасном дому у Српцу када је за начелника службе изабран Љубо Шушчевић, за замјеника начелника службе и предсједника скупштине Дарко Гаврановић, а међу члановима су и Никола Драгосављевић, Александар Миланковић и Слободан Стојаковић.