Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки и московски шахисти одиграће турнир у недјељу 21. фебруара

Народна библиотека из Српца, под покровитељтсвом Општине Србац, организоваће у недјељу 21. фебруара јединствен спортски догађај у нашој општини – турнир између србачких и московских шахиста који ће бити одигран на 12 до 14 плоча.

Због епидемиолошке ситуације и немогућности доласка руских шахиста у Србац, турнир ће бити организован путем интернета а окупиће врсне шахисте из Московског шаховског савеза и Шаховског клуба Србац.

Директор библиотеке Бранко Савановић каже да ће за руску екипу наступити мајстори који имају богато искуство на руској и међународној сцени, а свој квалитет доказиваће и србачки шахисти који су протеклих година са успјехом наступали у Премијер лиги БиХ и Првој и Другој лиги Републике Српске.

Разговоре са московском шаховском организацијом о организацији турнира који до сада није одржан у Српцу у оваквом облику, обавили су предсједник Шаховског клуба Србац Јово Гужвић, потпредсједник Драган Бакић, капитен Мирко Стојковић и директор библиотеке Бранко Савановић.

„Турнир ће се организовати онлајн а бићемо увезани на међународну шаховску платформу на којој се и одигравају мечеви оваквог типа. У библиотеци ћемо инсталирати од 12 до 14 рачунара. Мечеви ће се играти два сата и за то вријеме ће сваки од играча одиграти од три до пет партија“, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, за најуспјешније шахисте Московски шаховски савез је обезбиједио награде у виду пехара, медаља и диплома.

„Руским шахистима ће награде бити уручене на лицу мјеста а нашим шахистима биће послане поштом“, додао је Савановић.

Он истиче да ће србачки шахисти бити појачани са још неколико врсних играча, највјероватније из Бањалуке.

„Наш циљ је да овај догађај прерасте у традицију и да се сваке године одржава у исто вријеме. Првобитни план је био да се турнир организује у оквиру светосавских свечаности, али нисмо могли обезбиједити на вријеме сву потребну технологију. Наш приједлог је био да нови термин одигравања буде симболично на Сретење 15. фебруара, али руски шахисти већ имају један турнир тог дана, тако да је договорено да се све помјери за 21. фебруар“, каже Савановић.

Покровитељство турнира преузела је Општина Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, а подршку је упутила и Амбасада Руске Федерације у БиХ.

Савановић каже да је ово продужетак сарадње са пријатељима из Русије са којима се активно припрема отварање Центра за изучавање руског језика у Српцу. Он каже да је у разговору са Тамбовским универзитетом усаглашено да се у склопу заједничке сарадње организују културно-спортски догађаји овакве врсте.

„Разговарао сам недавно са ректором Универзитета у Тамбову како бисмо што прије отворили Центар у Српцу, и како стоје ствари, то ће вјероватно бити на прољеће. Било је планова да управо овим турниром озваничимо почетак рада Центра, али то нисмо успјели извести, највише због пандемије вируса корона. Од епидемиолошке ситуације ће зависити почетак рада Центра, јер се само чека да буду нормализовани авионски летови како бисмо могли угостити наше пријатеље са Тамбовског универзитета“, рекао је Савановић.

Додаје да већ постоји велики интерес за изучавање руског језика у овом Центру, како од стране Српчана, тако и бројних појединаца и организација из окружења.

„Јавиле су нам се институције културе из Зворника, Вишеграда, Добоја, Дервенте и других мјеста које желе да проширимо рад Центра и у њиховим општинама и градовима. Kонтактирали су нас и неки вртићи из Бањалуке са намјером да уврсте руски јези у свој план и програм. Надам се да ће бити таквог интереса и из нашег вртића“, рекао је Савановић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *