Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачка делегација на обиљежавању 30 година од пробоја Коридора

Србачка делегација на обиљежавању 30 година од пробоја Коридора

Делегација општине Србац положила је данас цвијеће на споменик погинулим борцима у Дугој Њиви код Модриче гдје се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава 30 година од пробоја Коридора 1992. године.

Општинску делегацију су чинили начелник Одјељења за општу управу и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Митрић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Србац Драган Алексић и предсједник Одбора ратних војних инвалида БО општине Србац, Горан Тривунић.

Вијенце на спомен обиљежје данас је с њима положио и Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви свету литургију је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја, уз присуство великог броја вјерника.

Обиљежавању такође присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, делегација Народне скупштине РС, представници Српске у заједничким институцијама, градова и општина Српске, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата, Трећег Пјешадијског /Република Српска/ пука, политичких партија и бројни грађани.

Операција Коридор је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији Коридор погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.