Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан Републике Српске

У Српцу обиљежен Дан Републике Српске

У организацији Општинске управе и Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја, данас је у Српцу обиљежен Дан Републике Српске.

Окупљање је организовано на централном спомен обиљежју гдје је цвијеће положила делегација Општине Србац, коју су предводили начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Почаст страдалим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату одале су и делегације Борачке организације општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Полицијске станице, Удружења пензионера општине Србац, Уједињеног равногорског покрета, Савеза независних социјалдемократа и Младих социјалдемократа Србац, Уједињене Српске, Партије демократског прогреса и Српске демократске странке.

Парастос је служио протонамјесник Петко Вуковић, а присутне је у име Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова поздравио Душко Митрић.

“Данас Република Српска слави 31. рођендан и широм Српске данас се организују овакви догађаји. Допринос грађана општине Србац у Одбрамбено-отаџбинском рату је био немјерљиво велики, јер је у одбрани отаџбине учествовало око 4.500 бораца и на том путу велики број њих је изгубио животе. Нама је остао задатак да чувамо успомену на оне који су за њено стварање дали своје животе”, рекао је Митрић.

Након парастоса, у Дому културе “Угљеша Kојадиновић” одржан је пригодан коктел на којем се присутнима обратио начелник општине Млађан Драгосављевић.

“Захваљујем свима који су одазвали, а посебно младима, јер нам је циљ да сачувамо културу сјећања на оне који су страдали за нашу отаџбину. Република Српска институционално никад није била јача, али истовремено никад није била изложенија бројним тешкоћама, изазовима и притисцима којима успјешно одолијева. Окупљени око идеје јаке Републике Српске најбоље ћемо пружити отпор изазовима који су пред нама. Морам да поменем и дешавања на Kосову и Метохији, гдје су наши сународници изложени многобројним тешкоћама, али је јединство оно што им помаже да одолијевају свему томе, а ми им са овог мјеста упућујемо подршку”, рекао је начелник Драгосављевић.

Обиљежавању Дана Републике придружили су се многи грађани Српца који су истакли заставе на својим домаћинствима, пословним објектима и аутомобилима, а већ данима су заставицама Републике Српске окићене и улице Српца. Заставе Српске су истакнуте и на јавним предузећима и установама.