Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србац данас био домаћин шаховског меча између Русије и Републике Српске

Један од највећих спортских догађаја у новијој историји Српца одржан је данас у читаоници Народне библиотеке гдје је одигран међународни онлајн турнир између шахиста из Бањалуке и Српца и чланова Московског шаховског савеза.

Боје Српчана бранили су предсједник Шаховског клуба Србац Јово Гужвић, потпредсједник Драган Бакић, капитен Мирко Стојковић и члан клуба Данко Гужвић а учешће је узело и десет шахиста бањалучког Центра за унапређење и развој шаха „Гамбит“ – Немања Шипка, Владимир Вучић, Стефан Рељић, Владан Пејић, Владислав Пејић, Стефан Kондић, Бојан Ћорић, Стојан Зјајић, Славиша Мирковић и Бојан Kорићанац.

Несвакидашњи спортски турнир, први на нашим просторима, симболично је назван пријатељским мечом између Русије и Републике Српске а одржан је уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ. Организатор турнира је била Народна библиотека Србац а покровитељ Општина Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем који је присуствовао мечевима и у поздравном говору изразио понос што је наша општина била домаћин оваквог репрезентативног догађаја.

„На овај начин показујемо опредјељеност да његујемо пријатељство са братским руским народом у свим облицима и надамо се да ће након побољшања епидемиолошке ситуације ова сарадња бити унапријеђена“, рекао је Драгосављевић и путем видео линка честитао предстојећи празник Дан бранилаца отаџбине који се у Русији обиљежава 23. фебруара.

Турнир се играо од 15 до 17 часова по локалном времену, на међународној шаховској платформи lichess.org, а за то вријеме су домаћи и московски шахисти одиграли на десетине мечева који су били ограничени на трајање од три минута. Виђени су фантастични потези са обје стране, а заслужено је славила московска екипа која је потврдила да је Русија била и остала свјетска шаховска велесила.

Предсједник бањалучког Гамбита, Немања Шипка, рекао је да је руска екипа била доминантна јер је очигледно да имају велико искуство и да се боље сналазе у бржем темпу игре.

„Ово је за нас био почетак нове сарадње и организације сличних мечева у наредном периоду. Уколико се епидемиолошка ситуација нормализује, вољели бисмо угостити наше пријатеље из Русије у Републици Српској јер сви ипак преферирамо мечеве уживо, а надамо се да ће бити могућности да и ми одемо у Русију“, рекао је Шипка.

Kапитен Шаховског клуба Србац, Мирко Стојковић, рекао је да је организација оваквог турнира пун погодак и да је права привилегија играти против врсних шахиста из главног града Русије.

„У оваквим мечевима резултат заиста није битан иако смо пружили солидан отпор. Ово је била изванредна идеја коју ће наш шаховски клуб подржати и у будућности“, рекао је Стојковић.

Прије почетка турнира, шахистима су се онлајн путем обратили аташе за културу у Амбасади Руске Федерације, Анастасија Гајдаљенок и члан Предсједништва Московског шаховског савеза Денис Kочетов, који је био један од иницијатора турнира, а поздравне ријечи упутио је и предсједник Московског шаховског савеза Сергеј Николајевич Попов.

Попов је подсјетио да су Совјетски Савез и Југославија током седамдесетих година прошлог вијека доминирали на свјетској шаховској сцени, подсјетивши на легендарне мечеве совјетског шахисте Михаила Таља 1959. године у Бледу, Загребу и Београду и чувени меч СССР-а и остатка свијета који се 1970. године одиграо у Београду.

„Надам се да је овај пријатељски меч почетак једне дубље сарадње и да ћемо се још више зближавати и организовати разне манифестације које ће повезивати наша два народа“, рекао је Попов.

Он је по завршетку мечева изнио похвале на рачун бањалучких и србачких шахиста истичући да међу њима има неколико сјајних играча.

„Наши шахисти из Москве су одушевљени турниром и квалитетом партија и сви су изразили жељу да турнир постане традиционалан и одржава се не једном годишње,  као што је првобитно био план, већ по могућности на сваких пола године“, истакао је Попов.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, презадовољан је организацијом данашњег турнира који је по први пут организован у Републици Српској у оваквом облику.

„Посебно сам срећан што је од стране Руса иницирано да меч буде назван пријатељским сусретом између селекција Русије и Републике Српске, што ће бити назначено и у дипломама које ће бити послане поштом нашим шахистима. Захваљујем се на подршци Амбасади Русије и Општини Србац, као и бањалучком Гамбиту који је донио сву потребну опрему за данашње мечеве те компанији М:тел и њиховом представнику Живку Тодоровићу који су се побринули да интернет комуникација буде на нивоу“, рекао је Савановић.

Он додаје да је у почетним преговорима за одигравање турнира од стране Руса иницирано да се умјесто на 14 игра на 50 плоча али да није било техничких капацитета да се мечеви играју у том обиму.

„Надамо се да ће турнир заживјети и да ће бити могућности да се из године у годину развија и укључује још већи број учесника“, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, овим догађајем је неформално озваничен почетак рада Центра за изучавање руског језика у Српцу а званично отварање је предвиђено до краја априла када би у Србац требала стићи делегација Тамбовског Универзитета уз чију подршку ће бити организована школа руског језика у Српцу.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish