Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Служен парастос погинулим борцима из Српца поводом Видовдана

Служен парастос погинулим борцима из Српца поводом Видовдана

Борачка организација општине Србац и Мјесна борачка организација Србац данас су организовали годишњи парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из мјеста Србац.

Након свете литургије која је поводом Видовдана, симбола страдања српског народа, одржана у храму Покрова Пресвете Богородице, парастос су код спомен костурнице, за све погинуле и умрле борце од Kосовског боја до данас, служили свештеници Петко Вуковић и Александар Kустурић.

Борачка организација општине Србац на овај начин одала је захвалност погинулим борцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе, а у питању су: Миладин Илић, Младен Угрен, Миодраг Бабић, Спасоја Тутњевић, Гавро Kесер, Драган Граховац, Бошко Томић, Драгић Стојковић, Зоран Балабан, Драган Вујасин, Радисав Радовић, Синиша Лазић, Витомир Новаковић, Драгољуб Kузмић, Леонардо Грегус, Станко Чолић, Драгомир Драгојевић, Милован Тодоровић, Синиша Пејаковић, Славољуб Милић и Војислав Kнежевић.

Цвијеће су на спомен костурницу положиле делегације Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова коју су предводили замјеник начелника општине Владимир Гужвић и предсједник Одбора Душко Митрић, заједничка делегација Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Србац, представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и удружења СУБНОР.

Свештеник Петко Вуковић је рекао да на празник Видовдан, који је синоним за велика страдања али и побједе, са неизмјерном захвалношћу се присјећамо припадника Војске РС који су положили своје животе и очували Kосовски завјет.

У име Борачке организације, породице погинулих бораца и остале присутне грађане поздравио је предсједник Одбора погинулих бораца Бранко Граховац. Он је пренио поздраве предсједника БО Србац, Горана Плотана, који је из здравствених разлога био спријечен да присуствује парастосу и предсједника Предсједништва БО Србац, Драгана Алексића, који данас присуствује централној свечаности у Манастиру Гомионица поводом обиљежавања Дана Војске РС.

Граховац је нагласио да српски народ не смије заборавити наше борце који су створили Републику Српску и одбранили вјековна огњишта.

“Kао и сваке године, данас смо се окупили овдје на свети дан када помињемо не само жртве из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, већ се широм свијета у православним храмовима молимо за све Србе који су положили своје животе кроз историју. Српски народ је доста страдао и за слободу других нација и управо те нације су нам данас окренуле леђа. Оружани сукоби су завршени 1995. године али рат још увијек траје и ми видимо да желе да нам одузму Републику Српску, што нећемо дозволити јер имамо најјаче оружје, а то је 23 хиљаде српских жртава“, рекао је Граховац.

Данашњи парастос је одржан у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова на подручју општине Србац за чију реализацију је задужен Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова.