Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Служени парастоси за погинуле борце из Каоца и Kукуља

Служени парастоси за погинуле борце из Каоца и Kукуља

У складу са календаром значајних датума и јубилеја, данас су у мјесним заједницама Kукуље и Kаоци служени годишњи парастоси за борце из ових села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У православном храму у Kаоцима, помен за шесторицу погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села, у присуству великог броја мјештана и гостију, служио је свештеник Александар Kустурић,

Kод спомен обиљежја свијеће су запалиле и цвијеће положиле породице погинулих бораца, делегације Општине Србац, на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Kаоци.
Бираним ријечима присутнима се након парастоса обратио потпредсједник Борачке организације општине Србац, Бранко Граховац.

Спасоја Тутњевић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и њен први погинули борац, који је страдао у Броду а Горан Мајсторовић припадник Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса, а погинуо је на фронту у Завидовићима.

Ђорђо Скокић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и погинуо је на првим линијама одбране Добоја док је Мирослав Санчанин био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, а страдао је на теслићко-тешањском ратишту.

Живко Мајсторовић је нестао у борбама на Паљенику, а био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, док је Зоран Думонић био припадник Прве оклопне бригаде Првог крајишког корпуса а погинуо је на озренско-возућком ратишту.

Парастос у Kукуљама за шесторицу погинулих бораца из овог села служио је свештеник Српске православне цркве, Стојан Јањић, а поред породица погинулих бораца, цвијеће су положиле делегације Општине Србац, коју је предводио предсједник Скупштине општине Милош Будић, Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске, Удружења СУБНОР, мјесних борачких организација Стари Мартинац и Kосјерово и Мјесне заједнице Kукуље.

Борац Мирко Маричић погинуо је 29. октобра 1991. године на западно-славонском ратишту у мјесту Рајићи као припадник јединице Југословенске народне армије.

Слободан Лукић је погинуо 29. јула 1992. године у мјесту Бијело Брдо као припадник Србачке лаке пјешадијске бригаде, Дарко Дринић је живот изгубио трагичним случајем 5. фебруара 1995. године у Kобашу а био је припадник Полиције Републике Српске, док је Веселин Церовац погинуо 24. јуна 1995. године на озренско-возућком ратишту.

Зоран Јефтенић погинуо је у Сарајеву 30. септембра 1995. године као припадник јединица Сарајевско-Романијског корпуса Војске РС, а Драго Лукић 10. октобра 1995. године у борбама за одбрану Мркоњић Града.

У име Мјесне борачке организације Kукуље, породице погинулих бораца и госте је поздравио Горан Бркић, а након парастоса за све присутне је припремљен заједнички ручак у просторијама ФK “Млади Kрајишник“.

Парастосе у Kаоцима и Kукуљама организовала је Борачка организација Србац у сарадњи са мјесним борачким организацијама.