Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Служена васкршња литургија у храму Васкрсења Господњег у Српцу

Служена васкршња литургија у храму Васкрсења Господњег у Српцу

Србачки вјерници окупили су се јутрос у храму Васкрсења Господњег у Српцу како би обиљежили најрадоснији хришћански празник Васкрс. Свету литургију служио је протонамјесник Жељко Сарић уз саслужење свештеника Александра Kустурића и Петка Вуковића.

Бројни грађани су се причестили и тако окончали вишенедјељни пост а свим вјерницима су подијељена васкршња јаја.

Изводе из Васкршње посланице патријарха Порфирија читао је свештеник Александар Kустурић који је свима пожелио срећан и Богом благословен данашњи дан са жељом да сваки православни дом буде обасјан свјетлошћу Васкрслог Христа.

У посланици је наглашена свеопшта криза у свијету и пламен ратних разарања у Украјини и другим дијеловима планете, при чему су упућене поруке саосјећања са свим православним хришћанима и молитве да се што прије и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избјегли врате у своје домове.

Упућени су и поздрави и молитве свим православним Србима у отаџбини и расејању, а нарочито онима на Kосову и Метохији, као и изрази захвалности љекарима, здравственим радницима и другим људима који су се нашли на тешким и одговорним дужностима у протеклим мјесецима.

Вјерницима се обратио и протонамјесник Жељко Сарић који је пожелио да Васкрс донесе мир, радост, благослов и свако добро свима који данас прослављају овај велики празник.

Он је рекао да се радови на изградњи храма Васкрсења Господњег и уређењу порте храма приводе крају. Према његовим ријечима, у плану је да освећење храма буде одржано у недjељу 4. септембра.

“Планирамо да ову свечаност организујемо у недjељу по Великој Госпојини, баш онако како је 1905. године освећен православни храм Покрова Пресвете Богородице. Овај храм представља дjело Српчана који живе овдjе и широм свијета, локалне управе и Владе Републике Српске који су нам пуно помогли да га завршимо”, рекао је Сарић.

Додаје да је остало да се заврше неки ситни радови у храму и око њега и уреди зеленило у порти храма.

“Позивам све који су у могућности да помогну својим прилозима да ово завршимо и достојанствено дочекамо и обиљежимо чин освећења храма”, истакао је Сарић.

Свете литургије су данас служене и у другим храмовима широм србачке општине а велики број вјерника је присуствовао уранку и у манастиру Осовица.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish