Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Седмица умјетности представила таленте младих Српчана

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ је у периоду од 22.02. до 27.02.2021. године организовало први србачки ART WEEK – седмицу умјетности која је спојила мноштво дјеце и младих на једном мјесту.

Манифестација је имала за циљ промоцију младих талената и подршку активизму и креативности дјеце и младих. Иницијатива је настала из жеље да се испита заинтересованост младих са подручја општине Србац за поље умјетности.

У оквиру Art week-а одржано је низ активности а почетна је била „Фотографија у покрету“ – кратки курс фотографије који је одржан у понедјељак 22. фебруара у Бардачи. Водитељи курса били су волонтери Цезара који се баве фотографијом и посједују значајно искуство и знања да буду едукатори у овој врсти умјетности – Тијана Адамовић, Немања Краљ и Никола Живанић.

Уторак и сриједа (23. и 24. фебруар) били су посвећени сликарству. Одржана је „Мала ликовна колонија“ коју је водила Вера Шаула, дипломирани графички дизајнер, а млади таленти имали су прилику да платна усликају по слободној жељи. Након два радна дана настало је мноштво умјетничких дјела. Активност је окупила преко 20 учесника, узраста од 5 до 20 година.

У петак, 26. фебруара одржана је „Рукотворница“ – мали сајам креативних радионица, на којем су учесници имали прилику да израђују накит и украшавају вез, а за вођење ових радионица биле су задужење Анита Новаковић и Сара Рацковић. У оквиру рукотворнице одржана је и радионица украшавања медењака, које је припремила и донирала Дајана Брковић Сувајац. Због велике заинтересованости полазника, наставиће се са одржавањем ове активности и сви заинтересовани моћи ће присуствовати разним креативним радионицама у просторијама удружења сваког петка од 12 до 14 часова.

Art week је настављен кроз активност „Филмовикенд“, у оквиру које су дјеца и млади имали прилику да гледају филм, те је изражена жеља за чешћим организовањем оваквих дружења.

Завршни догађај прве седмице умјетности био је у суботу, 27. фебруара када је представљено све оно што су дјеца и млади вриједно радили читаве седмице. Уз продајну изложбу фотографија, разгледница, накита, креативних радова, веза и медењака, уприличен је и кратки културно-забавни програм.

Публици су се представили млади музичари: Марко Миљевић, Марко Љубоја, Анес Поробић, Николина Вукобратовић, Габриела Чекић и Анђела Станишљевић, који су имали прилику да вјежбају у просторијама удружења у оквиру активности „Музичка вјежбаоница“.

У наставку програма уприличено је проглашење побједника литерарног конкурса на тему „Вршњачко насиље“, који је био отворен током Art week-a. Због великог броја пријава, засједала је стручна комисија, а за најбољи рад проглашена је пјесма „Хеј ти“, чији је аутор Никола Живанић. Сви пријављени радови су добили одличне коментаре. Подијељене су захвалнице а побједник је добио плакету и књигу.

Завршни наступ је била тачка ритмичке гимнастике, у извођењу Саше Миљевић.

Додатну вриједност манифестацији дао је хуманитарни карактер, будући да су прикупљена средства од 300 КМ која ће бити донирана за изградњу куће Небојше Вученовића, који је члан руководства удружења „Ц.Е.З.А.Р.“.

Подршку младим талентима својим доласком на завршни догађај дао је и начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић.

Art week се одвијао у склопу пројекта „Креативни август за све“, који реализује организација “Здраво да сте” из Бањалуке.

Почетком фебруара десетак младих из удружења „Ц.Е.З.А.Р.“ присуствовало је едукацијама које су имале за циљ осмишљавање догађаја по узору на манифестацију „Креативни август“ у Бањалуци. Идеја око које су млади били окупљени је да им је потребан бољи културни садржај и више начина за изражавање њихових талената и талената њихових вршњака, а након изузетно позитивних реакција полазника свих активности, али и публике, план је да догађај пређе у традицију, те да се реализује неколико пута у току године.

Art week је подржан од стране организација BHRI , IOM Bosnia and Herzegovina и USAID Bosnia and Herzegovina.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *