Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Све србачке школе безбједне и спремне за почетак наставе

Све србачке школе безбједне и спремне за почетак наставе

Полицијски службеници завршили су противдиверзионе прегледе у свим основним и средњим школама на подручју србачке општине и утврђено је да су анонимне дојаве о постављеним бомбама биле лажне.

У Основној школи “Доситеј Обрадовић” у Разбоју прегледи су завршени око 11 часова и нису пронађене експлозивне направе у централној и подручним школама.

“Ученици и наставно особље пуштени су кућама и није било наставе ни у првој ни другој смјени. Настава ће по препоруци бити настављена сутра”, рекла је директорица Силвана Секулић.

Прегледи објеката и просторија одвијали су се и у централној и подручним школама “Вук Kараџић” из Ситнеша и утврђено је да су услови за одвијање наставе безбједни.

“Задњи преглед завршен је у Горњој Лепеници око 14 часова и јављено нам је да нису пронађене бомбе у овој, али ни у другим нашим школама у Ћукалима и Горњим Срђевићима. У контакту смо са Активом основних школа који је мишљења да се настава може од сутра нормално одвијати”, рекла је директорица Весна Савић.

Од јутарњих часова трајали су противдиверзиони прегледи у подручним школама ОШ “Јован Јовановић Змај” у Ножичком, Повеличу и Kобашу, гдје је утврђено да су дојаве такође биле лажне а око 15 часова су окончани и у подручној школи у Новој Веси и централној школи у Српцу.

“Јављено нам је да су сви објекти безбједни и да нема препрека за одвијање наставе тако да ће се часови сутра одржавати по устаљеном распореду”, рекла је директорица Мануела Рађевић Јокић.

Јутрос је завршен преглед и у Центру средњих школа “Петар Kочић” гдје је директор Миленко Живанић такође потврдио да је анонимна дојава била лажна. Ученици и професори из прве смјене су пуштени кућама а настава се одвијала једино у другој смјени.

Дојаве о постављеним бомбама су стигле у ноћи између уторка и сриједе на мејл адресе 429 основних и средњих школа у Републици Српској, због чега је настава одгођена у највећем броју школа а ученици, наставно и радно особље за вријеме прегледа су збринути на сигурно мјесто.

Полицијске управе у сарадњи са Одјељењем за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције проводе истрагу у циљу идентификације лица које је послало ове пријетње и у оквиру ових активности утврђено је неколико IP адреса из иностранства, наводи се у саопштењу МУП-а.

Већина надлежних тужилаштава је овај догађај квалификовала као кривично дјело “Лажно пријављивање кривичног дјела”.