Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Светосавска академија у Српцу отказана због епидемиолошке ситуације

Светосавска академија у Српцу отказана због епидемиолошке ситуације

Организациони одбор за обиљежавање традиционалне Светосавске академије донио је одлуку да се ова манифестација откаже због изразито неповољне епидемиолошке ситуације.

Академија је требала бити одржана у сриједу 26. јануара у новој скупштинској сали у Српцу уз програмски садржај са ограниченим бројем учесника.

“Будући да је у међувремену епидемиолошка ситуација додатно погоршана, процјена је да би одржавање ове манифестације од културног значаја за општину Србац било од високог ризика јер би се у мањем простору могао наћи већи број људи. Из тог разлога је одлучено да нема довољно услова за одржавање овог догађаја”, наводи се у саопштењу организационог одбора.

Уколико се наредних мјесеци епидемиолошка ситуција побољша, у плану је да се у мају одржи пригодна свечаност која би објединила празник Светог Саве, који се обиљежава 27. јануара и Спаљивање моштију Светог Саве на Врачару, што се по црквеном календару обиљежава 10. маја.

На тај начин би се достојанствено одала почаст највећем српском светитељу и просвјетитељу, првом српском архиепископу и утемељивачу Српске православне цркве, државе и школства.