Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Састанак регије Борачких организација у Српцу, усвојено пет закључака

Састанак регије Борачких организација у Српцу, усвојено пет закључака

У скупштинској сали у Српцу у уторак 4. јула одржана је сједница регије Борачких организација Градишка, Лакташи, Прњавор и Србац на којој су разматране актуелности у раду Борачке организације Републике Српске и заузимање става регије БО у вези са правима из области борачко-инвалидске заштите.

Домаћин састанка била је Борачка организација општине Србац а сједницом је предсједавао Душко Митрић, члан Предсједништва БОРС из ове регије БО.

Након проведене расправе једногласно су усвојени следећи закључци

1.Регија БО Градишка, Лакташи, Прњавор и Србац је на становишту да је једини излаз из кризе у којој се налази Борачка организација Републике Српске расписивање и провођење избора на свим нивоима организовања у БОРС.

Регија тражи да се након провођења општих избора у БиХ одмах одржи сједница Скупштине БОРС на којој би се донијела Одлука о расписивању и провођењу избора на свим нивоима организовања. Регија сматра да се Одлуком о расписивању и провођењу избора у БОРС мора на објективнији и реалнији начин одредити број чланова Скупштине БОРС из БО градова/општина а на основу уредне евиденције о чланству.

2.Регија БО тражи да износ од 5 /пет/ КМ за један мјесец у зони борбених дејстава код обрачуна борачког додатка и мјесечног новчаног примања буде почетни захтјев у преговорима са надлежним институцијама.

Регија тражи и спремна је да активно учествује у процесу ревизије категоризације бораца, односно у процесу раздвајања „бораца од небораца“, али упозорава да тај процес мора бити темељно и пажљиво припремљен доношењем одговарајућих законских и подзаконских аката, како би стварно имао ефекат и како од истог штету не би имали управо „прави“ борци.

3.Регија тражи да основица за обрачун личне и породичне инвалиднине буде 80% од просјечне нето плате у Републици Српској.

4.Регија тражи да се одмах и коначно заврши питање запошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске.

5.Регија тражи да борци или ратни војни инвалиди који су остварили право на пензију, а основ пензионисања је губитак радне способности , који је у вези са ангажовањем у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске остварују право на годишњи или мјесечни борачки додатак.