Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

“Ритам” уписује нове полазнике у плесну школу и секцију неуробика

“Ритам” уписује нове полазнике у плесну школу и секцију неуробика

Плесни клуб “Ритам” из Српца, који ће ускоро обиљежити 27. годишњицу постојања и рада, планира упис нових полазника школе латиноамеричких и стандардних плесова у Српцу са којима ће се вјежбати основне плесне технике и вршити припреме за будућа такмичења у Српској и БиХ.

Са полазницима ће радити дугогодишњи тренер и међународни плесни судија, Викторија Савановић а тренинге ће обављати и вишеструки првак Републике Српске и БиХ, Светислав Савановић.

Пријаве су почеле путем броја телефона: 065/353-773 а тренинзи ће се одвијати у њиховој плесној сали у кругу некадашњег Итриса чим се прикупи довољан број учесника како би се могле формирати групе.

Тренер Викторија Савановић каже да већ неко вријеме влада велики интерес да се обнови плесна школа у Српцу која се није одвијала неколико година.

“Одавно нисмо радили у Српцу иако смо веома активни у Дервенти гдје имамо такмичарску групу од десетак дјевојчица и један број старијих рекреативаца. Неколико родитеља је изразило жељу да се њихова дјеца укључе у Ритам и планирамо да ускоро поново кренемо са тренинзима”, каже Викторија.

Србачки плесни клуб је тренутно активан на разним пољима. Тренер и играч Светислав Савановић са партнерком Милицом Kандић изводи свој “Latin show” на разним наступима широм БиХ, као микс великог броја латиноамеричких плесова, а раде се и обуке за први плес на вјенчањима за које је заинтересовано доста Српчана.

“Младенци нам се често јављају са жељом да науче плесати како би њихов први плес изгледао другачије. Предложе музику уз коју би плесали, кажу како би вољели да све то изгледа и тада радимо кореографију само за њих, што зависи од доста фактора, попут способности плесача и времена које имају на располагању. Било је и парова који дођу дан прије свадбе али чак их и тада успијемо научити неким основним плесним корацима”, каже Викторија.

Поред плесне школе, планирају у Српцу покренути и нову секцију под називом неуробик, а ради се о програму кога је Викторија сама осмислила, по узору на неке сличне технике које већ постоје у свијету, али које је допунила иновативним методама.

Ради се о својеврсној неурогимнастици као универзалном систему вјежби које доприносе развоју мозга и координације покрета, помаже у разумијевању властитог тијела и емоција, уз побољшање визуелне и слушне меморије и концентрације, што је нарочито корисно младима у периоду учења и сазријевања.

“Основни циљ је да се синхронизују двије мождане хемисфере што се изводи тако да са лијевом руком обављамо једне а десном руком друге покрете. За то вријеме морају се пажљиво гледати обје руке и уз то пратити ритам и плесни корак. До сада нигдје нисам наишла на овакав концепт да се неуробик комбинује са латиноамеричким плесовима”, истакла је Викторија.

Овај програм изводи већ два мјесеца са групом полазника из Дервенте а резултати су одлични.

“Показало се као веома корисна ствар јер не само да побољшава моторику, говор и концентрацију, већ служи и као фантастична релаксација. Моји полазници су изјавили да се након вјежби одлично осјећају, мање заборављају и почели су брже мислити”, рекла је Викторија.

Секцију неуробика у Српцу моћи ће уписати све старосне категорије а најмлађи узраст је шест година.

“Већ педесет година сам у плесу и не знам да је плес некоме у нечему засметао. Уз латиноамеричке и друге плесове развијаћемо кроз неуробик координацију покрета и спајати неуро везе између двије хемисфере што ће јачати и тијело и дух. Мени је јако драго што сам могла пласирати ову своју нову идеју и увијек се трудимо у клубу да нашим полазницима приуштимо неке нове ствари”, истакла је Викторија и додала да се заинтересовани такође могу пријавити путем наведеног броја телефона.

Она је по струци магистар плеса и већ 18 година је међународни судија на плесним такмичењима која се организују под окриљем Свјетске плесне федерације (WDSF). Судила је на неколико европских, свјетских и државних првенстава, прошла готово сву Европу али и неке азијске земље.

“Нарочито ми је у сјећању остало интернационално првенство у Дубаију гдје је била врхунска организација а окупило се преко хиљаду парова из цијелог свијета, нарочито из Европе, Африке, Азије и Јужне Америке. Такмичење је трајало три дана а радили смо од осам ујутру до 11 навече. Памтим и такмичење у Ирркуцку у Русији, у Источном Сибиру. Организатори су се заиста потрудили да буду добри домаћини, поред такмичења организовали су и екскурзије са погледом на Бајкалско језеро”, рекла је Викторија.

Због пандемије вируса корона, у посљедње двије до три године готово да није било већих такмичења, али је и поред тога судила неколико мањих такмичења и првенстава.

“Сада се све полако враћа у нормалу. Већ данас се одржава WDSF такмичење у Сарајеву, које се по први пут организује на оваквом нивоу за млађе дјевојке и ту ће наступити и наше полазнице из Дервенте са којима радимо већ четири године. Сљедећи мјесец је такмичење у Загребу и тиме завршавамо ову и правимо планове за наредну годину, када је ријеч о међународним такмичењима”, рекла је Викторија.

Kроз Плесни клуб “Ритам” за протекле, готово три деценије, прошло је више стотина србачке дјеце, а неки од њих постигли су запажене резултате, попут Ранка Богосавца који се са великим успјехом бави плесом у САД-у.

“Ту је и наш Светислав који је више пута био републички и државни првак са четири различите партнерке, затим Момир Адамовић, Миа Миланковић, Исидора Цвијетић, Живојин Сувајац и други који су у нашем клубу оставили велики траг. Светислав планира наредне године да се врати такмичењима и ту очекујемо поново значајније резултате”, наглашава Викторија.

У Српцу су раније успјешно организовали међународно такмичење “Ритам Опен” а након дуже паузе, у спортској дворани “9. јануар” крајем априла ове године је поново организовано једно велико такмичење, а радило се о првом државном првенству БиХ у модернисм плесовима и Kупу града Српца у латиноамеричким плесовима, гдје су наступили клубови из БиХ и Хрватске.

“Наредни турнири у Српцу зависиће од финансијске подршке и заинтересованости и надамо се да ћемо и даље добијати прилику да будемо добри домаћини”, истакла је Викторија.

На челу “Плесног клуба “Ритам” је Бранко Савановић који је доскора био предсједник Спортско-плесног савеза БиХ а однедавно је преузео дужност предсједника Савеза спортског плеса у Републици Српској.