Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пројекат “Старији брат, старија сестра” уљепшао свакодневицу за десеторо србачке дјеце

Пројекат “Старији брат, старија сестра” уљепшао свакодневицу за десеторо србачке дјеце

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” привело је крају хумани вишемјесечни пројекат “Старији брат, старија сестра”, који је почео са реализацијом крајем прошле године.

Циљ је био да се кроз волонтерски рад и друштвено користан ангажман младих и одраслих допринесе социјалном укључивању дјеце која су смјештена у дјечијем дому или потичу из материјално и социјално угрожених породица, те им је због тога отежано одрастање у здраву, друштвено интегрисану, социјално и радно способну личност.

У пројекту је учествовало дестак младих волонтера и исто толико дјеце са подручја наше општине која спадају у категорије обухваћене пројектом, а координатор је била Мариа Шњегота.

Извршни директор Цезара, Тања Шњегота, каже да је учешће у пројекту било новина за све њих и додаје да су срећни што је труд уложен у нешто веома лијепо и корисно.

“Програм траје око 20 година у БиХ и реализује га фондација под називом “Старији брат, старија сестра”, а у пројекат се укључују волонтери који обављају улогу старијег брата или старије сестре дјеци која су из неке од осјетљивих категорија. Током програма су била организована индивидуална и колективна дружења, гдје су дјеца имала прилику да кроз дружење са волонтером упознају неке нова мјеста, раде разне корисне и њима забавне ствари које из одређених разлога нису њихова свакодневница. Неке једноставне ствари за њих су нешто посебно, јер због материјалног статуса или других разлога нису били у могућности да их упознају, као што је одлазак у ресторан, кино, позориште и слично”, рекла је Шњегота.

Према њеним ријечима, ово је први пут да се њихово удружење одлучило за овакву активност и истиче да су у почетку били скептични, али да су на крају сви задовољни и да је пројекат оцијењен као успјешан.

С обзиром да су утисци и дјеце и волонтера позитивни, Шњегота каже да је у плану наставак овог програм, јер учинити љепшим дјелић нечијег дјетињства представља задовољство, а овакви садржаји могу и другима послужити као примјер и пробудити саосјећање за другог.

Подршку реализацији пројекта пружили су Општина Србац и Центар за социјални рад Србац, а дружењу поводом завршетка пројекта присуствовао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Михољчић је рекао да је “Ц.Е.З.А.Р.” препознат као удружење које озбиљно приступа раду с дјецом, а труд и рад могу видјети сви грађани на разним манифестацијама које се организују у Српцу. Додаје да је пројекат “Старији брат, старија сестра” посебан, јер је пажња пружена посебним категоријама дјеце и наглашава да похвале залужују волонтери који су издвојили вријеме и уложили труд како би ова замисао била успјешно реализована.

Волонтери су се сложили да је учешће у програму било изазов, јер су радили са дјецом коју претходно нису познавали и чије животне приче нису лаке, али су емоције утицале да постану дио ове замисли.

“Чим сам видјела да је објављен позив за учешће у пројекту, одмах сам се пријавила, а исто је учинила и моја другарица. Заиста ми је даго што сам имала прилику да некоме помогнем и једном дјетету уљепшам дио слободног времена”, рекла је Валентина Микулић, студент Филозофског факултета у Бањалуци.

Драгана Нуждић, професор српског језика и књижевности каже да је удружење “Ц.Е.З.А.Р.” понос Српца а овај пројекат сматра посебним јер изискује доста времена, труда и одговорности.

“Већ сам имала прилику да радим са дјецом, знам да се сусрећу са разним проблемима и да им пуно значи када имају с ким то да подијеле. Вјерујем да ће ово искуство бити драгоцјено, посебно дјеци, али и младима који су по први пут имали прилику да раде с њима”, рекла је Нуждић.