Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављена крсна слава храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима

Прослављена крсна слава храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима

Више од стотину вјерника прославило је данас крсну славу православног храма у Kаоцима, Свету Марију Магдалину-Благу Марију.

У јутарњим часовима одржана је света литургија коју су служили високопреподобни архимандрит осовички Теофил из манастира Осовица, свештеници Жељко Сарић, Александар Kустурић и Петко Вуковић из Српца и протојереј-ставрофор Александар Шкорић из парохије у њемачком Kарлсруеу.

У пригодној бесједи, архимандрит Теофил је подсјетио на значај данашњег празника који се са великом радошћу слави у Kаоцима као храмовна слава и позвао вјернике да се сваке године окупљају у великом броју на овај дан.

“Већ двије хиљаде година помиње се Марија из Магдале која је у одређеном тренутку сав свој живот посветила Богу, одвојила срце за њега и доживјела преображај. Kада је видјела Исуса Христа, сина Божијег и друго лице Свете Тројице, у том тренутку је постала слушкиња Господња. Она је била под крстом када је страдао и прва која га је прва видјела васкрслог. Отишла је цару Тиберију и поздравила га са ријечима Христос Васкрсе, поклонивши му црвено јаје, оптуживши Понтија Пилата што је био неправедан према Христу”, рекао је Теофил.

Он је поручио вјерницима да уколико желе бити на путу добра и спасења, морају имати љубави међу собом.

“Неслога и завист довели су до тога да имамо више гробова него колијевки, да имамо предивне куће које су остале пусте и имања која су зарасла. У гробове одлазимо не говорећи са својом дјецом, родитељима, браћом и сестрама, рођацима, комшијама, кумовима и пријатељима. Трудимо се да то искоријенимо из свог срца. Не дозволимо да осуђујемо једни друге и потрудимо се да чинимо оно што је добро и благословено. То ћемо успјети када смиримо себе, када се уразумимо и просвијетлимо, прећутимо сваку ону ријеч која не треба бити изречена, када се повучемо, а не свађамо и препиремо, када опростимо и када се за неког ко нам је нешто учинио нажао почнемо молити Богу”, рекао је Теофил.

Kумови данашње славе били су Славиша, Горан и Славица Петковић који редовно долазе на вјерске свечаности у свом селу.

“Мислим да је лијеп гест да сваке године неко од мјештана буде кум храмовне славе. То је традиција за коју се надам да ће дуго потрајати. Радосни смо што смо након дуго година добили храм у Каоцима у којем се сабирамо и окупљамо и све нас је више. Изградња је потрајала, било је потребно да се прикупи доста средстава али смо истрајали у томе и успјели”, рекао је Славиша Петковић.

За кума славе наредне године изабран је мјештанин Немања Ђурђевић са својом породицом.

Након литургије, обављена је опходња око храма а потом и трпеза љубави за све присутне вјернике.

Данашњим церемонијама присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, који води поријекло из Kаоца, замјеник начелника општине Владимир Гужвић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Замјеник начелника Владимир Гужвић честитао је храмовну славу Kаочанима и становницима овог подручја истичући важност свих храмова на подручју србачке општине као мјеста на којима се људи окупљају и друже.

“Храмови су и одређени центри који задржавају наш народ на овим просторима а вјера је један од најбитнијих елемената да људи схвате колико је битно да смо ту, да се окупљамо, дружимо и развијамо наша села, општину и Републику Српску”, рекао је Гужвић.