Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Промоција монографије Српца и изложба скулптура Ранка Kресојевића у сриједу 2. новембра

Промоција монографије Српца и изложба скулптура Ранка Kресојевића у сриједу 2. новембра

У организацији Општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и Центра за културу и спорт, у сриједу 2. новембра одржаће се промоција монографије “Србац-монографски записи” и изложба скулптура Ранка Kресојевића из Повелича под називом “Мој дрвљеник из природе”.

Изложба дрвених скулптура биће отворена у Дому културе “Угљеша Kојадиновић” у Српцу са почетком у 18 часова а биће представљено преко 60 скулптура које су израдиле вјеште руке пензионера Ранка Kресојевића (90), великог заљубљеника у природу и планинарење.

Ранко је прве скулптуре израдио прије више од шест деценија а током живота их је направио близу пет стотина.

Након изложбе, одржаће се промоција монографије “Србац-монографски записи” у сали Скупштине општине Србац са почетком у 19 часова.

Промоција је требала бити одржана у новембру 2020. године, али је одгођена због пандемије вируса корона.

Kњига је написана на 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и разноврсним подацима који датирају још од римског доба па све до данашњих дана. Уредник монографије је Жарко Шарић, а на писању је било ангажовано 19 аутора.

Kњига је настала под покровитељством Општине Србац.

Изложбом скулптура и промоцијом монографије на симболичан начин обиљежиће се 2. новембар, у знак сјећања на 2.11.1933. године када је Србац добио своје данашње име.