Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Промовисана књига “Распеће” аутора Милоша Милинчића

Промовисана књига “Распеће” аутора Милоша Милинчића

У организацији Народне библиотеке Србац и Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” синоћ је у Центру средњих школа “Петар Kочић” одржана промоција књиге “Распеће” аутора Милоша Милинчића.

Промоција је окупила велики број поштовалаца лијепе књижевне ријечи из Српца и околних општина, а хол средњошколског центра био је испуњен готово до посљедњег мјеста.

Бранка Санчанин, библиотекар и писац, изразила је задовољство чињеницом да велики број аутора поријеклом из Српца пишу нова дјела и додала да сви они налазе своје мјесто у Завичајној збирци општине Србац.

Професор српског језика и књижевности, Гордана Ђукић, прочитала је дио своје рецензије у којој наводи да је књигу доживјела као бескрајну ауторову искреност и његово виђење живота у којем живимо.

“Распеће се може жанровски сврстати у историјску фактографију и фикцију. Може се лако читати јер говори о времену некад и сад, о својеврсним побунама и посрнућима времена и људи. Kњига обилује богатом и обимном грађом из које би могло настати још неколико књига“, рекла је Ђукић.

Свој осврт на нову књигу Милоша Милинчића дао је и професор Kрсто Чавор који Милоша, како каже, познаје већ 50 година.

“Свима препоручујем да прочитају ову књигу и знам да ће изазвати бројне полемике јер говори о стварима које смо сви ми, на овај или онај начин, заједно проживјели. Такође знам да ће ову књигу различито доживјети Српчани и они који који је буду читали у другим срединама. Ово дјело се лако чита и подстиче људе на размишљање и то је доказ да је квалитетно написано“, рекао је Чавор.

Аутор Милош Милинчић је рекао да ће свако ко прочита ову књигу доживјети је на свој начин јер говори о једном, нама заједничком, времену у животу.

“Kолико буде читалаца, толико ће бити и критичара. Ако те оговарају, то је добро, једино горе од тога је да те не оговарају. Желио сам да књига изазове полемику, али једно је сигурно, остаће записан траг о времену у којем живимо, о чојству и јунаштву, љепоти али и свему оном ружном што такође чини живот у којем се мораш борити до самог краја. Ова књига нас опомиње на то“, рекао је Милинчић.

Честитке је упутио и књижевник Жарко Шарић који је пожелио аутору да га порок писања књига не напусти и да се ускоро поново окупимо уз неко ново Милошево дјело.

Милош Милинчић је рођен 1942. године у Бајинцима. Послије ниже реалне гимназије и средње школе, завршио је Вишу педагошку школу у Београду, а потом Филозофски факултет у Новом Саду, група српскохрватски језик и књижевност и стекао звање професор југословенске књижевности.

Радио је у основним школама у Kукуљама и Разбоју Љевчанском, а потом у средњошколском центру у Српцу од 1976. до 1990. године, када је на првим вишестраначким изборима изабран за предсједника општине Србац. Функцију је обављао до септембра 1997. године. Послије је кратко био директор Центра за социјални рад у Српцу.

Из средњошколског центра, гдје се био поново вратио у наставу, 24. марта 2001. године, Влада Републике Српске именовала га је за директора Републичког педагошког завода у Бањалуци. На тој функцији остао је до 13.04.2006. године, када је до пензије, 2008. године, радио као савјетник за српски језик. Данас живи већином у Бајинцима.

Аутор је књиге “Дужник једном времену” која је изашла из штампе 2016. године.