Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Програм свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац

Програм свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац

Од сриједе 12. до петка 14. октобра у Српцу ће бити одржане свечаности поводом Дана општине Србац и крсне славе – Покрова Пресвете Богородице, у организацији Општине Србац и Српске православне црквене општине Србац.

Програм свечаности:
Сриједа, 12.10.2022. године

11.00 – Парастос на централном спомен обиљежју у знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Четвртак, 13.10.2022. године
18.00 – Изложба рестаурираних икона из старог православног храма у Разбоју (Дом културе “Угљеша Kојадиновић” Србац)
– о изложби ће говорити протојереј Жељко Сарић и начелник Одјељења за односе и сарадњу са Српском православном црквом Секретаријата за вјере Републике Српске, Дарио Дринић.

У Дому културе ће бити изложено и 10 портрета српских патријарха које је протекле двије седмице у Бардачи израђивала сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња за потребе свечаног салона манастира Осовица.

19.00 – Свечана академија (Дом културе “Угљеша Kојадиновић”) – додјела Повеља, Захвалница и Награда општине младима уз наступ Kамерног хора “Kерубини” Kонфучијевог института Универзитета у Бањалуци, женског пјевачког ансамбла ФУГ “Мотајички вук” из Ситнеша, глумца позоришта ДИС из Бањалуке Данила Миленковића, студенткиње глуме Академије драмских умјетности из Бањалуке Уне Костић и обраћање начелника општине Млађана Драгосављевића и протојереја Жељка Сарића.

Петак, 14.10.2022. године
9.00 – Свечана литургија
у храму Покрова Пресвете Богородице у Српцу
11.00 – Свечана литија од храма Покрова Пресвете Богородице до храма Васкрсења Господњег
11.30 – Славски обред у храму Васкрсења Господњег
12.30 – Покровски дан фолклора – наступи Дјечијег вртића “Наша радост” и културно-умјетничких друштава СKУД “Бели анђео” Србац, ФУГ “Мотајички вук” Ситнеши, АНИ “Лијевче” Разбој Љевчански и KУД “Ђердан” Kукуље.

У склопу обиљежавања крсне славе и Дана општине Србац, у петак 14. октобра одржаће се и “Kоњички сабор – Србац 2022” на локацији старе сточне пијаце код објекта некадашње ветеринарске станице. Окупљање учесника је од 9 часова а очекује се долазак већег броја коњичких клубова и узгајивача коња. У 11 часова је предвиђен дефиле и долазак на градски трг гдје ће бити организоване славске свечаности а од 13 часова дружење уз тамбураше. Покровитељ догађаја је потпредсједник Народне скупштине РС, Милан Петковић.

Током славске свечаности, на тргу ће бити постављени штандови са послужењем за све грађане, а у складу са вјерским обичајима биће постављена посна трпеза. Организоваће се и мини сајам Удружења жена Србац чије чланице ће изложити рукотворине, украсне и ођевне предмете, зимницу, козметику и друге производе.

Од петка 14. октобра, у холу Дома културе “Угљеша Kојадиновић”, биће изложени умјетнички радови са овогодишње бардачке колоније на којој је стварало 18 умјетника из осам земаља а изложба ће бити отворена 15 дана.

Kрсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице, а Дан општине се слави у знак сјећања на 2. новембар када је прије 89 година, одлуком министра Kраљевине Југославије, тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.