Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Припреме за Опште изборе, извршена додјела мјеста у бирачким одборима

Припреме за Опште изборе, извршена додјела мјеста у бирачким одборима

Под предсједавањем Душка Митрића у сриједу 3. августа је у згради Општинске управе одржана сједница Општинске изборне комисије Србац, у присустсву представника политичких субјеката, на којој је спроведен поступак за додјелу мјеста у бирачким одборима за Изборну јединицу Србац под ознаком 012 Б.

“Додјела мјеста је извршена у складу са редослиједом жријебања кога је извршила Централна изборна комисија БиХ, а који је достављен Општинској изборној комисији Србац. Овај посао је одрађен у складу са правилником и Изборним законом БиХ. На подручју општине Србац имамо 32 бирачка мјеста и 63 политичка субјекта који ће учествовати на Општим изборима који су заказани за 2. октобар ове године”, рекао је Митрић.

У складу са Изборним законом БиХ, рок за подношење приједлога за чланове бирачких одбора је седам дана од дана пријема резултата жријеба, односно додјеле мјеста у бирачким одборима.

“Лица која могу бити кандидована за чланове бирачких одбора, а које према Изборном закону кандидују политички субјекти, морају имати право гласа, најмање завршену средњу школу, да му није изречена било која санкција од стране ЦИK-а, мора имати пребивалиште на подручју општине Србац и, по могућности, да је уписан у извод Централног бирачког списка за бирачко мјесто за које се именује и мора имати сертификат који се стиче након успјешно завршене обуке”, каже Митрић.

Додаје да је новина то што лица која су била кандидати на задњим локалним изборима 2020. не могу бити чланови бирачког одбора, док лица која су била кандидати на Општим изборима 2018. могу бити кандидати.

Уколико до заданог рока политички субјекти не доставе своје приједлоге, Општинска изборна комисија ће именовати чланове бирачких одбора са своје резервне листе.