Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Представљена монографија о Дугом Пољу на 377 страница

Представљена монографија о Дугом Пољу на 377 страница

У друштвеном дому у Дугом Пољу синоћ је промовисана монографија под називом “Дуго Поље Србац у ријечи и слици“ аутора професора др Родољуба Ољаче, која је изашла из штампе у мају ове године.

Монографија обухвата период од око 100 година а на 377 страница представљени су бројни мјештани и све оно што је чинило њихов живот, као вриједно свједочанство о минулим временима.

“Иако сам као дијете напустио своје село, увијек сам га носио у души и радо овдје долазио. Желио сам да урадим нешто што ће историју Дугог Поља сачувати од заборава, а најбољи свједок једног времена је књига. Читаоци ће имати прилику да детаљно упознају све оно што је везано за ово мјесто, а то су школство, православни храмови, начин живота, култура, обичаји, спорт и још много тога. Посебне цјелине чине и поглавља посвећена родословима мјештана и знаменитим личностима, јер су управо људи оно што чини душу једног мјеста и од којих потиче све остало“, рекао је Ољача.

Он је додао да, иако је село било мало и људи сиромашни, бројни од њих су постали успјешни у разним областима.

“Међу онима који воде поријекло из Дугог Поља, њих 34 су стекли високо образовање, четири човјека су магистри наука, а тројица доктори наука. Поред вискообразованих, ту су и разне занатлије, земљорадници, милиционери, спортисти који су, такође, вриједни помена, јер су своје послове радили најбоље што су знали и могли“, рекао је Ољача.

На прикупљању грађе помогли су му мјештани села и њихови потомци, а коаутор књиге, Мирјана Ристић, заслужна је што књига обилује фотографијама. Рецензенти књиге су Стево Срдић и Милош Радомир, а технички уредник је Чедомир Ољача.

О књизи је говорио и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић, који потиче из Дугог Поља и који је, такође дао допринос да књига угледа свјетлост дана.

“Ова књига значи много за наше село и мало њих може да се похвали оваквом монографијом. Заиста је уложено много труда у штампање књиге и прикупљање документације и зато смо као коначан резултат добили монографију која представља комплетан живот села – од кумстава у селу, истакнутих људи, родослова до неких ситнијих детаља као што су музички инструменти, оруђа за рад и слично. Kњига је штампана у тиражу од 200 примјерака, а због свега што је обухваћено, сигуран сам да ће бити побуђено интересовање за њу и да ће доживјети наредна издања“, рекао је Рачић.

Мјештанин Горан Бабић из Бардаче рекао је да велики и мали људи иза себе остављају велика и мала дјела, а нешто највриједније је писана ријеч о својим сународницима, о свом мјесту, животу својих комшија, пријатеља, предака, о њиховој историји.

“Управо то је доктор Ољача оставио свом родном крају и свом завичају. Није ту крај, он је оставио аманет млађима да наставе оно што је започео. Аутор ове књиге је поручио да људи који су рођени у сиромаштву могу постати велики, а када то постану, онда се врате тамо одакле су кренули и донесу поклон. Он је донио најљепши поклон, књигу о свом селу“, рекао је Бабић.