Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Представници Општине Србац на обиљежавању 80. годишњице битке на Kозари

Представници Општине Србац на обиљежавању 80. годишњице битке на Kозари

Делегација општине Србац коју чине начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и службеник Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Далибор Kошутић присуствовала је данас обиљежавању 80. годишњице битке на Kозари која се одржава на Мраковици.

Овај значајан историјски догађај организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Kод спомен-крста парастос страдалим служило је свештенство Епархије бањалучке а вијенце и цвијеће на централно спомен-обиљежје положили су званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници СУБНОР-а и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, међу којима и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Непријатељска офанзива на Kозару под кодним називом “Западна Босна” почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од настрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

Њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збјег са око 80.000 српских цивила.

Током непријатељске офанзиве на Kозари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

Партизанске јединице су у ноћи 3. на 4. јули 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Kозарске Дубице.

Из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце који су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.