Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Предавање за средњошколце о безбједној употреби интернета

Предавање за средњошколце о безбједној употреби интернета

Начелник Одјељења за полицијску обуку Полицијске академије Бања Лука, Александар Миладиновић јуче је одржао предавање о безбједном кориштењу интернета за ученике Центра средњих школа “Петар Kочић“ Србац.

Ученици су имали прилику да чују на који начин да правилно користе интернет и друштвене мреже које су све популарније међу млађим генерацијама.

Обзиром да су дјеца разних узраста често на мети педофила и да се њихови подаци и фотографије злоупотребљавају, Миладиновић каже да је циљ био упознати младе како спријечити нежељене посљедице кориштења друштвених мрежа и како поступити уколико се нешто такво деси.

“Министарство унутрашњих послова Републике Српске још од 2009. године спроводи пројекат који је усмјерен на превенцију и информисање дјеце, али и одраслих, о негативностима на друштвеним мрежама. Веома је битно да знају како да одреагују и коме да се обрате ако се им се нешто непредвиђено деси. Такође, на овај начин скрећемо пажњу како да се понашају на друштвеним мрежама обзиром да све то не улази у наставни план и програм, а веома је важно“, каже Миладиновић.

Kада је у питању интернет криминалитет у Републици Српској, Миладиновић каже да немају прецизне показатеље, јер се случајеви углавном не пријављују.

“Ми баратамо са малим бројем случајева, то јесте са бројем дјела која су пријављена и то је мали број у односу на свеукупну бројку криминалитета, а требамо знати да статистика показује само један дио тога, јер, када је у питању интернет криминалитет, ту постоји такозвана тамна бројка криминалитета. Оно у шта имамо увид јесте то да имамо доста злоупотреба идентитета, вршњачких хејтерских активности, доста активности на сексуалној компромитацији ученичке популације, као и тога што прераста у кривична дјела и добија свој судски епилог у оквиру суђења“, појашњава Миладиновић.

Он позива просвјетне раднике, родитеље и све друге одрасле особе да помогну дјеци да схвате озбиљност активности на друштвеним мрежама, односно да поведу рачуна и не раде другима оно што не би вољели да други ураде њима и да се воде свим препорукама за безбједно кориштење интернета како би могућност злоупотребе свели на мимимум.