Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Први баскет 3 x 3 турнир у Разбоју у сриједу 24. августа

Први баскет 3 x 3 турнир у Разбоју у сриједу 24. августа

На игралишту Основне школе „Доситеј Обрадовић” у Разбоју у сриједу 24. августа, у организацији асоцијације ”Спорт као начин живота”, по први пут ће се одржати турнир у “3 x 3 баскету”.

Ради се о интернационалном турниру који се игра на посебној подлози и посебном амбијенту а посебна атракција биће кошарка у колицима, каже Владо Шврака, представник асоцијације.

Додаје да су пропозиције такмичења посебне и одређене правилима 3×3 баскета који је признала Међународна кошаркашка федерације (ФИБА). Лиценциране судије суде све утакмице а водиће се ФИБА статистика која иде директно у представништво.

На турниру се очекује учешће екипа из Дервенте, Градишке, Прњавора, Бањалуке, Бијељине, као и Србије и Хрватске.

Невладина организација “Спорт као начин живота” је основана 2009. године с циљем афирмације и презентације параолимпијских спортова као и олимпијских спортова.

“Баскет 3 x 3 је ушао у олимпијску дисциплину и самим тим се организују турнири у читавој Републици Српској. На турниру у Разбоју имаћемо тимове из разних градова који се већ такмиче дужи низ година. Што се тиче кошарке у колицима, имали смо је на пар турнира, а у Разбој ћемо довести више тимова”, рекао је Шврака.

Истиче да је Разбој некада имао баскет 3 x 3 под називом „Стрит бол“ и окупљао је доста екипа.

“Био је то турнир који је једно вријеме био традиционалан десетак година и онда је дошло до затишја. Већ дуги низ година нема тих спортских дешавања а наша идеја је потекла од тога да се направи један догађај на којем ће се окупити већи број младих људи и при том смо наишли и на подршку Ансамбла народних игара “Лијевче” који ће доћи на отварање турнира да се представе са својим новим кореографијама”. каже Шврака.

Турнир ће почети у 15 часова а наступ фолклораша је планиран око 20 часова.

“Позивам грађане Разбоја, Српца и шире да дођу и подрже нашу спортску манифестацију а ми ћемо се потрудити да постане традиционална. Екипе се могу пријавити на фејсбук налог или инстаграм владосврака а више информација могу добити и путем телефона: 066 383 406. Пријаве екипа ће бити могуће до дана турнира“, каже Шврака.

За најуспјешније екипе су планиране новчане и друге награде. Уколико буде заинтересованих, планирано је и такмичење у шутирању тројки као и атрактивно такмичење у закуцавању.

Новчане награде ће бити подијељене за прво и друго мјесто у категорији сениори валидне кошарке, а награде ће се додијелити и у категорији кошарка у колицима. Прва награда ће бити 2.000 KМ, друга 500 КМ, а наградни фонд за кошарку у колицима ће бити 500 КМ.

“Покушаћемо до почетка турнира да ступимо у контакт са још неколико организација које би могле употпунити овај наш догађај. Планирамо и бар са пићем гдје ће се посјетиоци моћи освјежити и испробати јела са роштиља”, каже Шврака.

Акценат ће се највише ставити на кошаркашке утакмице јер је мисија организације “Спорт као начин живота“ да стави у равноправност валидни и инвалидни спорт, јер, као што су валидни спортисти борци на терену, тако се не смије изузети чињеница да су особе са инвалидитетом истом мјером и истом снагом борци на терену.

“Наша мисија је да доведемо то у неку равноправност и пробудимо свијест код људи да су особе са инвалидитетом исто тако људи који завријеђују пажњу као и ми“, рекао је Шврака.