Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице у манастиру Осовица прославило преко хиљаду вјерника

Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице у манастиру Осовица прославило преко хиљаду вјерника

У присуству више од хиљаду вјерника, светом архијерејском литургијом у српском православном манастиру Осовица данас је обиљежен празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Литургију су служили епископ бањалучки Јефрем и епископ марчански Сава Бундало.

У својој бесједи, епископ Јефрем је честитао празник свим вјерницима, а посебно братији манастира Осовица, на челу са протосинђелом Теофилом

“Нека је свима вама срећан и од бБога благословен овај велики празник када празнујемо чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручице Хиландарске. Данас имамо посебну част да је са нама изасланик нашег патријарха, епископ Сава, који доноси благослов патријарха српског Порфирија у манастир Осовица”, рекао је Јефрем.

Епископ марчански Сава је изразио задовољство што данас борави у манастиру Осовица.

“Велика је радост учествовати на данашњем сабрању посвећеном управо Пресветој Богородици, чију чудотворну икону Тројеручицу прослављамо данас у овом манастиру. Нека би дао Господ да Пресвета Богородица узнесе наше молитве пред престо Божији, а од Њега нам био сваки благослов на исцјељење и духовно и тјелесно. Имам посебну радост и част да вам пренесем благослов, молитвене поздраве и честитке Његове светости патријарха српског Порфирија. Живи били на многа и блага љета”, рекао је еписког Сава Бундало.

У току литургије, епископ Јефрем је рукоположио протосинђела Теофила у чин Високопреподобног Архимандрита осовичког.

Данашњем празнику присуствовали су и министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Kојић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић и директор Универзитетско-клиничког Центра Бања Лука Владо Ђајић.

У току читавог дана у манастиру Осовици биће служени акатисти и молебани Пресветој Богородици.