Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Пољопривредни кластер ГЛС помаже произвођачима боровнице

На засадима боровнице Бојана Видовића у Старом Мартинцу јуче је одржано практично и теоретско предавање на тему “Узгој боровнице” коју спроводи пољопривредни кластер ГЛС у оквиру пројекта “Развој руралне конкурентности”, а уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Руководилац ГЛС кластера Бојан Чикић рекао је да је овом предавању присуствовало преко 20 заинтересованих који имају своје засаде боровнице или их тек планирају оформити.

“Раније смо почели са подршком овим произвођачима тако што смо им субвенционисали репроматеријал за производњу. Наредни корак је савјетовање како би повећали приносе и побољшали квалитет а трећи корак је промоција боровнице према потрошачима“ рекао је Ћикић.

Стручном предавању присуствовао је и Драган Вучковић, главни менаџер пројекта Развоја руралне конкурентности, који је изразио задовољство што је ово предавање одржано на подручју Српца који је један од зачетника производње боровнице у Републици Српској.

“На подручју Српца има неколико произвођача боровница који су уложили доста напора да својим радом дођу до одређене фазе развоја у производњи и данас смо окупили и остале пољопривреднике који се баве овом производњом да добију нова сазнања. Правимо једну групу коју ће кластер ГЛС промовисати на тржишту и радити на маркетингу њихових производа”, рекао је Вучковић.

Оно што је посебно привукло пажњу произвођача боровнице је предавање професора доктора Александра Лепосавића из Чачка који је препознатљив по експертизи у области јагодичастог и бобичастог воћа. Он је похвалио произвођаче боровнице на подручју општине Србац.

“С обзиром да је боровница релативно нова воћна врста у овом крају, почетничке грешке су у великој мјери смањене. Ови засади које смо обишли су у изузетном стању који обећавају добар принос и квалитет плода. Оно што је предност Српца је рано приспјеће плодова тако да се раније могу појавити на тржишту и самим тим очекивати бољу цијену својих производа. Сигуран сам да је пред произвођачима боровнице у Републици Српској добра перспектива“, рекао је Лепосавић.

Поред засада Бојана Видовића у Старом Мартинцу, учесници предавања обишли су још неколико засада боровнице у Српцу и Kаоцима.