Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почео 39. сазив бардачке колоније, учешће узело 18 сликара из осам земаља

Почео 39. сазив бардачке колоније, учешће узело 18 сликара из осам земаља

У Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ у Српцу синоћ је отворен 39. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац 2022“ који је окупио 18 академских сликара из Русије, Белгије, Турске, Јордана, Шведске, Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Kолонију је свечано отворио замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да се овом културном манифестацијом општина Србац промовише на најљепши начин и изразио увјерење да ће се једног дана поново вратити идеја прелијепе Бардаче која ће бити мјесто окупљања свих Српчана.

„Никада нећу одустати од тога да замишљам Бардачу као што је била некада и сматрам да све оно што је порушено једног дана може да се врати. Овакви догађаји стављају Србац високо на љествици културних дешавања у Републици Српској и надам се да ће умјетници имати довољно инспирације да обогате фундус колоније прелијепим радовима, који ће, надамо се, једног дана красити умјетничку галерију какву грађани и умјетници са свих претходних колонија то и заслужују“, рекао је Гужвић.

Умјетници ће у наредних седам дана сликати на тему “Спас планете – Оаза Србац” а завршна изложба је планирана у недјељу 3. јула када ће бити организована изложба насталих дјела од којих ће највриједнија ући у фундус бардачке колоније који броји преко 670 слика.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, рекао је да је уложен изузетан напор да умјетници из осам земаља стигну у Србац, а од најављених учесника једино нису успјели организовати долазак сликарке из Ирака.

„Већ мјесецима радимо на томе да колонија буде међународна у правом смислу ријечи и обавили смо многе разговоре, позиве и ургенције код амбасада и других институција како би сви ови умјетници добили визе и дошли на нашу колонију. Нажалост, то нисмо успјели са сликарком Raghad Jabbar која је имала изузетну жељу да дође у Бардачу, али због сложене папирологије у томе нисмо успјели. Она ће ипак бити са нама уживо путем интернета, а послала нам је и два своја рада“, рекао је Митраковић.

Он је изразио задовољство што је Рајко Петковић, академски сликар и оснивач колоније, прихватио да ове године буде предсједник Умјетничког савјета чиме је ова манифестација још више добила на значају.

„Овогодишња тема „Спас планете – Оаза Србац“ биће иста и наредне године, када припремамо јубиларну четрдесету колонију која ће бити још спектакуларнија са већим бројем страних учесника. Томе захваљујемо Рајку који је читав свој живот посветио природи, очувању Бардаче и еко система планете Земље“, нагласио је Митраковић.

Додаје да је због великог броја учесника на овогодишњој колонији, простор Тренинг центра на Природно-математичком факултету у Бардачи био премален, тако да им је у сусрет изашло неколико власника викендица на језеру Стублаја који су уступили свој простор за смјештај четири академска сликара.

Митраковић је захвалио замјенику начелника Владимиру Гужвићу и комплетној Општинској управи који подржавају све пројекте Центра за културу и спорт и помажу да се културна збивања у Српцу издигну на још већи ниво.

Отварање 39. сазива бардачке колоније увеличала је и изложба тридесетак радова академске сликарке Meryem Cavga из Турске која први пут борави у Српцу и уопште у Републици Српској и БиХ.

Она је рођена 1973. године у Gümüşhaneu, а основну и средњу школу је похађала у Самсуну. Дипломирала је 1995. године на Свеучилишту Samsun OndokuzMayıs, смјер сликарство. Учествовала је на двадесетак групних изложби слика у Турској, Албанији, Црној Гори и Египту.

„Мотив на мојим радовима су жене са различитим осјећањима, некад је то срећа и туга а некад бол и огромно узбуђење. Kад погледам у лице неке жене могу да видим њена осјећања, што преносим на сликарско платно, а на мојим сликама нису само жене из Турске већ из свих дијелова свијета које обилазим“, рекла је Meryem.

Истиче да никада до сада није боравила у Босни и Херцеговини али се осјећа као да овђе припада јер је народ веома љубазан и културолошки сличан.

„Живимо у различитим земљама али имамо исту душу и јако сам срећна и поносна што сам дио ове колоније и потрудићу се да се вратим и наредне године. Захваљујем се властима и другим важним људима који су ми омогућили да дођем, као и свим људима који воле и вјерују у умјетност“, рекла је Meryem.

Учешће на 39. сазиву бардачке колоније узели су и сликари Konstantin Todorashko из Русије, Sattar Naama из Белгије, Samah Samaha из Јордана, Thomas Sestan и Здравко Мирчета из Шведске, Јелена Вушуревић из Црне Горе, Паша Гицић из Србије и Алекса Видаковић, Миле Средојевић, Милован Чикић, Ренато Ракић, Михајло Николић, Марин Милутиновић, Борис Еремић, Тамара Цвијановић и Младен Стајчић из Републике Српске.

Академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња каже да је трећи пут на бардачкој колонији и долазиће кад год буде у прилици.

„Захваљујем се Центру за културу и спорт и Радовану Митраковићу који се потрудио да направи колонију интернационалног карактера у чему сам и сама помогла својим пријатељским везама. Јако ми је жао што са нама није сликарка из Ирака, због лоше организације њихове амбасаде, али сам срећна што можемо видјети прелијепа дјела наше гошће из Турске која је своју прву међународну изложбу отворила у Цетињу“, рекла је Вушуревић.

Она је све присутне позвала да одају минут ћутања за академску сликарку Андријану Мациев из Скопја, која је прије мјесец дана преминула од карцинома у 41. години живота а била је планирана да узме учешће ове године на бардачкој колонији.

Међу сликарима који ће наредних дана стварати у Бардачи је и академски сликар Милован Чикић из Градишке, који је до сада учествовао у више сазива и обогатио фундус бардачке колоније са неколико десетина слика.

„Част ми је што сам дио једне од најстаријих ликовних колонија у Републици Српској и БиХ јер природа коју нуди Бардача је веома инспиративна за нас сликаре“, рекао је Чикић.

На синоћњем отварању било је ријечи о радовима на адаптацији простора Дома младих у Српцу у умјетничку галерију у коју ће бити смјештени радови са претходних сазива бардачке колоније.

Бранка Санчанин, предсједник Управног одбора Центра за културу и спорт Србац, рекла је да је пројекат започео и да се од њега неће одустати, упркос великом повећању цијена грађевинског материјала у односу на почетак извођења радова.

„Свјесни смо да преко 600 умјетнина различитог формата и ликовних техника мора добити своју кућу и не смије стајати у неусловним просторијама. Будућа галерија ће имати све потребне услове за смјештај оволиког броја слика, од потребне влажности, топлоте и свјетлости што је потребно да остану сачуване. Предвиђен је и велики изложбени простор за најмање четири различите поставке слика“, истакла је Санчанин.

Бардачка колонија се одржава без прекида од 1984. године и окупља еминентне сликаре и научне раднике уједињене око идеје очувања животне средине.

Организатор колоније је Центар за културу и спорт Србац, покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Општина Србац а подршку у организацији пружило је и преко двадесетак привредних субјеката и појединаца из Српца и Градишке.