Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почеле активности везане за професионалну оријентацију будућих средњошколаца

Почеле активности везане за професионалну оријентацију будућих средњошколаца

Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило је Центру средњих школа “Петар Kочић“ из Српца план уписа ученика за школску 2023/2024. годину, према којем је планиран упис 108 ученика у пет одјељења.

Предвиђен је упис 16 ученика у општи смјер гимназије, у занимања бравар-заваривач и менханичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике по 12 ученика, занимање царински техничар 24, трговац 20 и у занимања конобар и кувар по 12 ученика.

У току априла у школама на подручју општине Србац проводе се активности везане за професионалну оријентацију и информисање ученика средњих и основних школа.

С тим циљем, планирана је посјета стручне службе Центра средњих школа “Петар Kочић“ основним школама, односно ученицима деветих разреда, током којих би се презентовале информације о условима уписа у средњу школу, те основна обиљежја занимања која ће бити уписана школске 2023/24. године.

Планирано је да, осим ученика и наставника, састанцима присуствују и родитељи како би све евентуалне дилеме одмах биле ријешене.

Друга активност је организовање Дана отворених врата у средњошколском центру на којем се очекује присуство ученика и наставника, а ова активност заказана је за петак, 28. април у 11 часова. Основци ће бити у прилици присуствовати кратком, али занимљивом програму кога ће организовати ученици средње школе, а након тога задужени професори ће упознати ученике са образовним профилима које нуди школа за упис у наредну школску годину, као и са детаљним информацијама и могућностима запослења, наставка школовања и слично.

Директор школе Миленко Живанић каже да о наведеним питањима очекују безрезервну подршку и евентуалне сугестије и примједбе и додаје да су сигурни да ће заједничким напорима испоштовати стратегију демографског развоја наше општине, као и настојање да ученици остају у нашој локалној заједници приликом средњошколског образовања, те тиме допринесу свеопштем напретку и прогресу наше заједнице.