Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Почела реконструкција Храма Покрова Пресвете Богородице у Српцу

Почела реконструкција Храма Покрова Пресвете Богородице у Српцу

Храм Покрова Пресвете Богородице, који је освештан 1905. године и представља један од најстаријих објеката у Српцу, почео се обнављати након пуних 118 година.

Зуб времена прилично је нагризао ову вјерску светињу због чега се указала потреба за њеном реконструкцијом, а на радост вјерника, радови су коначно започели ових дана и тренутно се врши хидроизолација објекта.

Градилиште су данас посјетили начелник општине Млађан Драгосављевић и замјеник начелника Владимир Гужвић који су обишли храм и увјерили се у квалитет радова које изводи фирма “Хио систем” из Новог Сада са технологијом која је јединствена у овом дијелу Европе.

Милорад Нишић, представник фирме, рекао је да се врше радови на спрјечавању капиларне влаге која напада зидове, што је специфично за објекте овакве врсте, изграђене прије стотину и више година, које немају никакву изолацију.

“Једино рјешење у оваквом случају је убацивање наше специјалне изолације, такозваних пластичних шина, које се стављају под притиском заједно са малтером и то завршава сав посао када је у питању капиларна влага. Очекујемо да ћемо радове завршити до понедјељка”, рекао је Нишић.

Додаје да је технологија са којом раде по много чему јединствена, због чега су ангажовани не само у Србији и БиХ, већ и у Хрватској, Аустрији и Румунији, као и у Мађарској гдје такође посједују једну фирму.

“Постојимо већ три деценије а ја сам лично ангажован већ 27 година. За то вријеме смо обновили преко 500 цркава и манастира на сличан начин, али и болница, школа, вртића, двораца и других објеката”, нагласио је Нишић.

Протојереј Жељко Сарић рекао је да након завршетка ових радова слиједи обнова иконостаса који је урађен 1905. године у творници Николе Ивковића а који је представљао дар породице Марка Поповића из Дворина.

“На овом послу требало би да се ради око двије године а затим ћемо кренути у прекривање и фасадирање објекта. Највећи проблем нам је недостатак квалитетне радне снаге и добрих мајстора за овакве подухвате. Сва срећа да смо успјели наћи ову фирму која ради тако захтјевне послове и надамо се да ћемо пронаћи и неке локалне мајсторе који би извели прекривање цркве и друге радове”, рекао је Сарић.

Он додаје да су финансијску помоћ највећим дијелом добили од вјерника а затим и од Општине Србац, Владе Републике Српске и других донатора, а биће потребна и у наредном периоду.

Начелник општине, Млађан Драгосављевић, изразио је задовољство што је након освећења Храма Васкрсења Христовог у Српцу, чија изградња је завршена након пуних 17 година, на ред дошла и реконструкција старог србачког храма.

“Ово је за нас веома значајна светиња и пружићемо подршку у конкретном смислу, а то смо предвидјели и буџетом за ову годину. Увјерио сам се да је приступ послу озбиљан и темељит и очекујем да ћемо након завршетка реконструкције, на задовољство свих нас, добити храм у сасвим другом издању и да ће служити сврси која буде намијењена”, истакао је начелник Драгосављевић.

Враћајући се назад у прошлост, подсјетимо се да су православни Срби на овом простору, до пред крај 19. вијека, потпадали под Митрополију Дабробосанску, а онда се указала потреба за већим бројем свештеника, па је тадашњи митрополит Николај Мандић, који је основао парохију у Босанском Свињару 1890. године, предложио Васељенској патријаршији да се оснује Митрополија Бањалучко-бихаћка.

Добили су сагласност, и за првог митрополита бањалучког постављен је Евгеније Летица који је благословио почетак градње храма Покрова Пресвете Богородице у Свињару, садашњем Српцу, и освештао га 1905. године, након чега је предат нашем народу на богослужбену употребу.

Празник Покрова Пресвете Богородице, који се обиљежава 14. октобра, прославља се као храмовна и крсна слава општине Србац.