Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Положено цвијеће на стратиште Стегића ада у Разбоју Љевчанском

Због сложене епидемиолошке ситуације у Српцу, ове године није служен традиционални парастос на стратишту Стегића ада крај Врбаса у Разбоју Љевчанском, гдје су усташе посљедњег викенда у марту 1944. године на најсвирепији начин убиле 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића. Умјесто парастоса, представници СУБНОР-а Србац и представници родбине страдалих, Миле и Милутин Стегић, запалили су по 22 свијеће за покој душа и положили цвијеће на споменик који је подигнут 1987. године, а обновљен 2013. године.

Милутин Стегић, који је добио име по страдалом дједу, каже да је са општинским Одбором за његовање традиције ослободилачких ратова договорено да се парастос одложи за 4. јул – Дан борца, који се традиционално обиљежава у Мјесној заједници Разбој Љевчански.

,,Мој отац Душан случајно је избјегао смрт, јер је то јутро отпутовао у Прњавор. Он ми је причао о страшном злочину који се десио у рану зору када су припадници усташке јединице из Нове Тополе упали у село, похватали кога су видјели, одвели их на обалу Врбаса , свирепо ликвидирали хладним оружјем и измасакрирана тијела бацили у набујалу ријеку, тако да њихова родбина није имала шта сахранити, а доказ за то је да на сеоском гробљу нема ниједног гробног мјеста настрадалих”, каже Милутин и додаје да је најстарија жртва био његов дјед Милутин (45), а најмлађа тринаестомјесечна беба Петра Стегић.

Наводни разлог за овај мартовски покољ била је усташка сумња да Стегићи чамцима преко Врбаса превозе партизане и четнике.

,,Стегића ада пуних 77 година носи злокобан назив ‘стратиште’ што је синоним за губилиште и мучилиште, гдје се догађа смрт невиних, па је обавеза наших и будућих генерација да се то не заборави, као ни трајна порука која је уклесана на каменом споменику крај Врбаса ‘Памтило се – не поновило се’. Због тога се не смију заборавити ни жртве на другим мучилиштима, посебно Јасеновцу, гдје су усмрћене 73 невине жртве са подручја општине Србац”, каже предсједник СУБНОР-а Богдан Давидовић

У Другом свјетском рату општина Србац је изгубила 468 бораца и 506 цивила, што је око 5 одсто тадашњег броја становника.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish