Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Полицијска станица Србац обиљежила Дан полиције и уручила јубиларне награде

Полицијска станица Србац обиљежила Дан полиције и уручила јубиларне награде

У организацији Полицијске станице Србац, у друштвеном дому у Kукуљама у петак 7. априла организована је прослава Дана полиције и 31. годишњица од оснивања Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Поред садашњих и пензионисаних радника Полицијске станице и припадника резервног састава из Одбрамбено-отаџбинског рата, свечаности су се одазвали министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелник управе полиције Милош Бркић, начелници Полицијских управа Градишка и Бања Лука, Слободан Торбица и Ђурица Вукелић, главни тужилац Републичког јавног тужилаштва Миодраг Бајић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић и Милан Петковић и посланик Народне скупштине Републике Српске, Радојица Видовић.

Међу присутнима су били и командири полицијских станица из околних градова и општина, начелници општинских одјељења, представници републичких органа управе, одборници Скупштине општине, привредници и директори јавних предузећа и установа и основних школа.

Поздрављајући госте, командир Полицијске станице Србац, Синиша Шњегота, рекао је да је поносан на свој радни колектив и све оне који су били радно ангажовани у Полицијској станици, а нарочито на колеге који су били ангажовани на борбеним линијама. Истакнуто је да су међу 782 припадника МУП-а који су изгубили животе у борбеним дејствима, страдала и тројица полицијских службеника из Српца, Зоран Марић, Витомир Новаковић и Славиша Јовичић и наша обавеза је да их се трајно сјећамо и чувамо успомену на њихов допринос у одбрани Републике Српске.

Министар финансија Зора Видовић рекла је да је веза полиције са Републиком Српском нераскидива јер се брине за безбједност њених грађана и изразила увјерење да ће припадници полиције чувати Републику Српску и у наредном периоду као што су то чинили током протеклог рата.

„Влада Републике Српске је доста средстава уложила у МУП Републике Српске и сасвим оправдано је да се то очекује и у будућности. Оптимиста сам да ће у Српцу до краја идуће године бити изграђена нова зграда Полицијске станице како би имали боље услове за рад“, истакла је Видовић.

Уручене су и јубиларне награде за садашње и пензионисане раднике Полицијске станице Србац које су добили: Марко Ђукић за 10 година радног стажа, Маријана Kопрена, Милка Босанчић и Бранкица Гргец за 20 година, Гордана Гргић и Далибор Николић за 25 година и Велибор Петковић, Бранивоја Миланковић, Миланко Лугоњић, Бранислав Марковић, Петар Босанчић, Илија Цвијић и Илија Ракић за 30 година радног стажа.

Награде су добили и радници који су отишли у пензију: Вида Митраковић, Горан Милановић, Зоран Видовић и Марица Шаула.

Током свечаности је наглашено да Полицијска станица Србац у континуитету остварује добре резултате што се види у извјештајном периоду за прошлу годину јер укупна расвјетљеност кривичних дјела износила је 94 одсто а смањен је број прекршаја јавног реда и мира, број саобраћајних незгода и свеукупно побољшано стање безбједности.

Такође је наведено да су полицијски службеници редовно организовали разне кампање за грађане и едукације за ученике и полазнике вртића а показали су и хуманитарну црту јер 20 давалаца из Полицијске станице Србац редовно учествују у акцијама добровољног давања крви а узимају учешће и на градском турниру у малом фудбалу гдје дио освојене награде редовно донирају у хуманитарне сврхе.

Подсјетило се и на историјат рада полиције у србачком крају и оснивање некадашњих жандармеријских станица у Босанском Свињару, Разбоју и Босанском Kобашу, још за вријеме аустроугарске власти. Након Другог свјетског рата, у садашњој згради полиције дјеловали су суд и станица милиције а одвајањем суда 1975. године самостално је наставио дјеловати Општински секретаријат унутрашњих послова.

Организовањем Министарства унутрашњих послова, Полицијска станица Србац ушла је у састав Центра јавне безбједности и Полицијске управе Бања Лука а од 2017. године је у саставу Полицијске управе Градишка.

Прослава Дана полиције организује се сваке године у србачкој општини у првој седмици априла у знак сјећања на формирање Полиције Републике Српске 4. априла 1992. године као извршне институције, оперативног и истражног органа МУП-а а овај догађај је један од најважнијих у историји Републике Српске.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.