Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Подржана организација сједнице на тему демографског развоја и пронаталитетне политике

Одборници Скупштине општине Србац подржали су на јучерашњој сједници да се у наредном периоду одржи тематска сједница на тему демографског развоја и пронаталитетне политике на подручју општине Србац.

Овај приједлог упутио је одборник СНСД Александар Бабић у склопу расправе о Програму рада Скупштине општине Србац за 2021. годину.

Будући да је Општинска управа у протеклих неколико година донијела читав сет мјера на тему побољшања наталитета, ова сједница ће имати велики значај како би се додатно побољшало стање у овој области.

Из тог разлога, овај приједлог, као и цјелокупан Програм рада Скупштине, наишао је на подршку одборника позиције и опозиције.

Одборник ПДП Саша Јовичић рекао је да је организовање овакве сједнице нужна потреба, на шта је, како каже, указивао и током протеклог скупштинског сазива.

Током расправе о овој тачки, одборник ДНС Синиша Јејинић затражио је да се у Програм рада уврсти и информација о стању у области подузетничке дјелатности како би се размотрио број самосталних радњи, запослених радника, подстицаја општине, резултата пословања, запошљавања борачких категорија и слично.

Одговор је добио од начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марка Михољчића који је рекао да се сваке године на сједници Скупштине разматра информација о привредним кретањима на којој се разматра ова проблематика, те да ће овом информацијом, уколико буде потребно, бити обухваћене додатне теме које је изнио одборник Синиша Јејинић, а које раније нису биле саставни дио ове информације, што је прихваћено од стране присутних одборника.

Одборник СНСД Бранко Граховац рекао је да је он лично ангажован у Борачкој организацији Србац и додао да су сва незапослена дјеца погинулих бораца, која су се обратила овој организацији, добила посао или се активно ради на томе, по чему је Србац, како каже, међу ријетким општинама у Републици Српској које су успјешно ријешиле ову проблематику.

На јучерашњој сједници усвојен је План и Програм систематске дератизације и дезинскеције на територији општине Србац за 2021. годину, као и Програм мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести у нашој општини током ове године.

Одборница ДНС Данијела Новковић Божић тражила је објашњење да ли се у Српцу може адаптирати простор за смјештај додатног броја заражених од вируса корона, уколико би се за то указала потреба због пораста броја обољелих, јер су, како каже, болнички центри у протекла три мјесеца током пандемије били оптерећени тежим случајевима заражених од новог вируса, а њихови капацитети препуни, без могућности да приме нове пацијенте.

Одборница СНСД Бранкица Ивановић, која је запослена у Дому здравља у Српцу, рекла је да је у новембру, током врхунца пандемије, стигао допис ресорног министарства да све здравствене установе у локалним заједницама буду спремне за хоспитализацију пацијената ако за тиме буде потребе, тако да је и србачки Дом здравља био на то спреман уз подршку општине Србац и надлежних институција.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је таква могућност договорена са Домом здравља и додао да је са Републичком управом цивилне заштите усаглашена набавка 25 кревета уколико буде потребе за смјештајем пацијената.

Да је протеклих мјесеци била тешка епидемиолошка ситуација, потврдио је и одборник ПДП Саша Јовичић, који је специјалиста педијатар, запослен у приватном специјалистичком центру. Он је подржао идеју да се обезбиједи додатни број кревета за смјештај људи у Српцу и нагласио да је о томе већ разговарао са начелником општине Млађаном Драгосављевићем који је исказао жељу да помогне здравственим радницима на овај начин.

„Оно са чиме смо се суочавали у новембру и децембру превазилази све што сам до сада видио у љекарској пракси. Будући да сам ангажован као дежурни љекар и у градишкој болници, био сам свједок да је готово три четвртине капацитета адаптирано у ковид одјеле. Епидемија још није ни близу краја и једино рјешење је да се што већи број људи вакцинише када се за то укаже могућност“, рекао је Јовичић.

На јануарској скупштини усвојен је и План рада и финансирања система противградне заштите у овој години и извјештај о раду система противградне превентиве у прошлој години. Представник Јавне установе „Противградна превентива РС“, Игор Марчета, рекао је да је системом покривено 28 локалних заједница, заједно са Брчко дистриктом, и додао да у Српцу активно дјелује девет противградних станица са којих је у прошлој години испаљено 58 ракета.

„Један од наших планова је да на овим локалитетима поставимо аутоматске противградне лансере, умјесто досадашњих ручних, као и изградњу антенског стуба за комуникацију и везу“, рекао је Марчета.

Одборник СНСД Александар Бабић апеловао је да стријелцима који дјелују на овим противградним станицама буду дозначене накнаде за њихов рад приликом исплате транши предузећу „Противградна превентива“ од стране Општинске управе, која годишње исплаћује 27 хиљада KМ. Стријелцима су до сада исплаћиване накнаде годишње у двије рате, а на овај начин би им биле омогућене редовније исплате.

Током јануарске сједнице усвојена су и рјешења о разрјешењу три члана општинске Kомисије за избор и именовање, због подношења оставке, те именовање нових чланова ове Kомисије. Дужности су разријешени Милош Будић испред Уједињене Српске, Саша Шарић испред НДП-а и Добрила Микић испред СНСД-а, а именовани су Срђан Гојковић испред Уједињене Српске, Желимир Урић испред СДС-а и Мићо Малбашић испред Партије демократског прогреса.

Ово је усаглашено на сједници скупштинског колегијума, како би се испоштовао проценат страначке заступљености у Kомисији, у складу са резултатима са локалних избора. У саставу Kомисије се још налазе два члана испред Савеза независних социјалдемократа, Славица Дабић и Јордан Kуваља.

Због обимности јучерашње сједнице преостале закључке објављиваћемо наредних дана на нашој интернет страници.

Дио извјештаја можете прочитати у јуче објављеном извјештају ОВДЈЕ.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *