Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отворена изложба “Моја Русија“ аутора Давида Дроњка

Поводом предстојећих васкршњих празника, синоћ је у холу Дома културе у Српцу, уз поштовање епидемиолошких мјера, отворена изложба графика аутора Давида Дроњка из Дрвара на којој је представљено 16 линореза под називом “Моја Русија“.

Посјетиоце је поздравио сарадник за културу Стеван Умљеновић, након чега се обратио директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић који је истакао да посјетиоци имају прилику да погледају лијепе и необичне радове који, због технике којом су израђени, потврђују да се ради о озбиљном умјетнику, те позвао грађане да дођу и погледају изложена умјетничка дјела.

“Окупили смо се да грађанима покажемо да и међу млађим генерацијама имамо сјајне умјетнике, који су спремни да нас својим умјетничким погледом изненаде и да нам доживљај неких предјела пренесу на сасвим другачији начин. Наша установа је отворена за све сарадње оваквог типа и позивам умјетнике да дођу и представе нам свој рад“, рекао је Митраковић.

Аутор изложбе Давид Дроњак је истакао да се ради о дјелима чији је процес настанка дуготрајан, јер је сама припрема и израда захтјеван процес. Дроњак каже да су дјела настала у периоду од 2017. године до данас и додао да циклус слика још није завршен, а да је инспирацију нашао у руској књижевности.

“Велики сам љубитељ руске књижевности, волим да читам њихове класике и одлучио сам да своја дјела посветим Сибиру, да тај дио Русије прикажем на један другачији начин. Некако ми се чини да су људи више окренути Москви и Санкт Петербургу, па сам одлучио да им приближим и овај други дио те прелијепе земље и живот и интересовања обичног човјека у Сибиру“, рекао је Дроњак.

Отварању изложбе је присуствовао Александар Грандић, историчар умјетности, који је истакао да је посјета изложби и удубљивања у изложена дјела прилика да се Русија, односно Сибир сагледају у једном другом свјетлу.

“Млади Давид Дроњак је загребао испод површине једног за нас не баш толико блиског свијета. Представио нам је Сибир и живот човјека у њему, куће у којима неко живи, а са друге стране цркве, дио тог великог духовног, утјешителног мира, молитвеног простора, односно мјеста гдје човјек и у најтежим условима живота тражи свој мир“, рекао је Грандић.

Изложба остаје отворена наредних 15 дана, а посјетиоци могу доћи у мањим групама уз поштовање епидемиолошких мјера.